Praha se dohodla s Metrostavem: Blankou by se mohlo jezdit od září

Praha – Už letos na jaře se měla tunelem Blanka prohánět auta. Místo toho je komplex zakonzervovaný a čeká se na rozhodnutí rozhodčího soudu. Teď se ale konečně zdá, že by se práce na dokončení stavby mohly hnou. První auta by tak podle náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) mohla Blankou projet v polovině září. Pražský magistrát a stavební firma Metrostav totiž dojednaly rozsah prací, které je třeba provést. Rozhodčímu soudu ho ke schválení předloží v pátek.

Arbitři už jednou seznam prací nutných pro dokončení tunelového komplexu dostali. Po pětihodinovém jednání ale požádali o doplnění technických podrobností k návrhu. Seznam prací v celkové hodnotě 1,34 miliardy korun tak musel Metrostav a magistrát projednat znovu.

„Jednání byla vedena na expertní úrovni a byly odstraněny rozdílné názory na rozsah prací, které budou provedeny v rámci druhého vzájemného návrhu. Shodli jsme se na tom, že tento návrh nemůže obsahovat objekty, které nebyly předmětem znaleckých posudků, a nebyly tedy projednány na březnovém zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy,“ informoval dnes Nouza. Město a firma si zároveň podle něj vyjasnily všechny sporné otázky, které jsou nezbytné pro dořešení sporu před arbitry.

Rozhodčí soud začal řešit spory mezi stavební firmou a Prahou koncem loňského roku poté, co Metrostav zastavil práce na dokončení tunelu. Praha mu prý dluží 2,7 miliardy korun. Magistrát chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.

Podle Nouzy nová dohoda otevřela cestu k tomu, aby se tunel mohl otevřít letos v září. „Teď je to v kompetenci rozhodčího soudu. Já osobně budu prosit, aby bylo rozhodnuto co nejdříve. Pokud se nám to podaří v deseti čtrnácti dnech, domnívám se, že se pořád bavíme o podzimu letošního roku,“ řekl ČT24.

Opozice ale termín zpochybňuje. Několikrát odkládané datum totiž závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, která nabírá zpoždění. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců.

Například předseda pražské ODS Filip Humplík proto tvrdí, že Blanka nebude dokončena dřív než na konci října. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) termín zprovoznění trvale odmítá komentovat s tím, že jej není snadné stanovit.