Celníci našli stovky litrů alkoholu a nelegální palírnu

Hodonín – Nelegální palírnu našli alkoholu celníci při prohlídce rodinného domu na Hodonínsku. Kromě ní a 800 litrů vyrobených lihovin bylo v budově také 1 280 nekolkovaných cigaret a nefunkční samopal. Majiteli domu hrozí podle mluvčí celní správy až tři roky vězení za nelegální výrobu alkoholu a krácení daní.

Jak se celníci dostali na stopu nelegální palírny, nechtěla jejich mluvčí Lada Temňáková říct. Podezření na nelegální výrobu a prodej alkoholu ale měli několik měsíců. Do domu vnikli na příkaz Okresního soudu v Hodoníně. V domě a garáži nalezli barely, PET lahve, skleněné lahve s alkoholem a zařízení pro výrobu lihu. Při prodeji alkoholu by jejich výrobce připravil stát o 70 tisíc korun na daních. Celníci nyní zjišťují, komu chtěl výrobce alkohol prodat, zjišťují také, zda vznikl výhradně v domě, kde ho našli, nebo do něj byl přimíchán líh z jiného zdroje.

Kromě alkoholu byly v domě na Hodonínsku také cigarety a nefunkční samopal. „U cigaret schází tabákové nálepky a k samopalu nemá jeho dosavadní držitel žádné doklady,“ uvedla mluvčí. V případě cigaret tak budou celníci zjšťovat, zda nejde o padělky, u zbraně zase, zda je možné ji znovu zprovoznit.

Palírna z Hodonínska je druhým zařízením svého druhu, které celníci odhalili za uplynulé tři roky na jižní Moravě. Na střední Moravě ovšem v posledních letech rozpletla policie případ rozsáhlé nelegální výroby alkoholu a souvisejících daňových úniků. Podle výpovědí svědků a dokumentů, které nalezla policie, provázela daňové úniky i korupce celníků.