Kamiony v Ropici se skoro nehnou, silnice se opravuje potřetí za osm let

Ropice (Frýdecko-Místecko) – Na silnici ve slezské Ropici celý den postávaly kamiony. Dlouhou frontu způsobila uzavírka mostu a odklonění na provizorní přemostění říčky Ropičanky s kyvadlovým provozem. Řidiči si stěžují na špatné značení, o omezení se dozvěděli na poslední chvíli, kdy již nemohli odbočit na náhradní trasu přes Hnojník.

Ropici přetnula šňůra kamionů, postávají před úzkým mostem (zdroj: ČT24)

Na nájezdech na most v Ropici se začala propadat vozovka a geologický průzkum zjistil, že je potřeba vyměnit celé podloží silnice. Jde o komunikaci I/11, o niž se stará Ředitelství silnic a dálnic, které tah z Žiliny do Českého Těšína odklonili na úzký provizorní most a v obci tak způsobili dopravní kolaps. U Ropice je to již třetí oprava státní silnice za posledních osm let, podle starostky je to příliš často. „Katastrofa – kamiony nám stojí přes celou obec, lidé nemohou vyjíždět ze svých rodinných domů, všude hluk, prach,“ popsala starostka Uršula Waniová (SNK) situaci ve městě.

Podle řidičů, kteří v zácpě před provizorním mostem uvázli, není největší problém v samotném omezení, ale v jeho nedostatečném vyznačení. Když se o něm dozvěděli, již nemohli nikam odbočit. „Kdyby před Ropicí dali objížďku na Hnojník, najedu na dálnici na Polsko a pryč,“ podotkl řidič, který v Ropici nedobrovolně pobyl hodinu a půl.

Oprava silnice I/11 za čtyři miliony korun bude trvat nejméně čtyři týdny. Čas na práci dali silničáři stavbařům dokonce až do konce května, doufají však, že uzavírka ve skutečnosti skončí dříve.