Obecní praktičtí lékaři stárnou, náhrada není

Plzeň – Praktických lékařů v menších obcích ubývá a náhrada není. Například na Klatovsku je průměrný věk praktických lékařů 58 let, někteří tak už jsou v důchodovém věku, další se mu rychle blíží. Na Domažlicku je v důchodovém věku více než polovina praktických lékařů. Hrozí, že až odejdou do penze, ordinace zůstanou prázdné. Mladé lékaře totiž kariéra venkovských praktických lékařů nepřitahuje – získat kvalifikaci je velmi náročné a nezískají přitom nic více než praktičtí lékaři ve městech. Spíše naopak.

Kariéra venkovského lékaře netáhne, staří praktici ale míří po desítkách do důchodu (zdroj: ČT24)

Domažlicko či Klatovsko jsou okresy s ústředním městem a řadou roztroušených obcí a městeček. Jejich obyvatelům stále více hrozí, že se brzy budou za lékařem sjíždět do města. O přibývající volná místa po praktických lékařích v důchodovém věku totiž není zájem. Na Domažlicku přitom může do penze odejít dvanáct z dvaceti praktiků, kteří v okrese pracují. „Když jsme se snažili najít někoho, kdo by do ordinace nastoupil, tak jsme v celém kraji nikoho nenašli,“ poukázala Věra Ghattasová ze Sdružení praktických lékařů pro Domažlicko.

Mladí lékaři nemají zájem o dráhu praktických lékařů především kvůli náročné kvalifikaci. Nemají peníze na tříleté vzdělávání, kdy si musí platit stáže v nemocnicích. „Lékař nedostává plat. Je buď na rezidenčním místě, nebo ho musí někdo živit,“ popsal jeden z hrstky budoucích praktických lékařů Karel Böhm. Kdo se praktikem přese všechno stane, potom nemá žádnou motivaci zamířit do obce, a ne do velkého města.

Záchranu ohroženým regionům slibuje ministerstvo zdravotnictví. Šest let neměnilo praktickým lékařům příspěvky za pacienta, což by se mohlo změnit. Z přídavku by přitom mohli těžit především venkovští lékaři. „Kapitační platba, kterou dostávají, by měla být vyšší než ve velkoměstě, kde jich je na každé ulici pět,“ nastínil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

O miliardách pro zdravotnictví se teď ale přou ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka. Jejich dosavadní jednání výsledek nepřineslo, ale má ještě pokračovat.