Ve Vlčí rokli rostou nové chodníky, otevře se v létě – po dvou letech

Adršpach (Náchodsko) – Ve Vlčí rokli mezi Adršpašskými a Teplickými skalami začala stavba nových dřevěných chodníků. Ty staré uzavřela Správa CHKO Broumovsko v létě 2012 kvůli havarijnímu stavu, oblíbená spojnice skal potom byla uzavřená. Výměnu správa dosud odkládala, protože jí chyběly peníze.

Po nových chodnících se turisté vrátí do Vlčí rokle (zdroj: ČT24)

Stavba nových chodníků ve Vlčí rokli je náročná finančně i fyzicky a řemeslně. Dělníci musí přinášet dubové a modřínové dřevo na zádech – je ho tolik, kolik se vejde téměř na tři větší nákladní auta. „O tom, že to bude náročná práce, svědčí i to, že na ukázku staveniště v terénu přišlo šest firem. Nabídku pak podaly dvě,“ poukázal Luboš Němeček ze Správy CHKO Broumovsko.

Ve Vlčí rokli je potřeba postavit půl kilometru chodníků, devět lávek, třináct žebříků a desítky schodů. Měly by vydržet několikrát déle než vysloužilé konstrukce, které byly z méně odolného smrkového dřeva. „Předpokládáme, že vydrží dvacet až třicet let,“ nastínil zhotovitel stavby Jakub Hrůša, co lze očekávat od dubové a modřínové konstrukce.

Ochranáři se do práce chtěli pustit už loni, ale nebyly peníze. Potřebné dva miliony stát poslal teprve nedávno. Práce by měly trvat do července, potom se Vlčí rokle opět otevře turistům. Těch tudy projde – když je cesta otevřená – ročně až 60 tisíc.