Prostitutky má z ulic D. Dvořiště vypudit bezpečnostní agentura

Dolní Dvořiště (Českokrumlovsko) – Bezpečnostní agentura začne hlídat Dolní Dvořiště. Obec se tak chce zbavit prostitutek. Ty mají sice „práci“ na ulici zakázanou, ale vyhlášku nerespektují. Naopak po odchodu cizinecké policie jejich počet vzrostl. Podle organizace Rozkoš bez rizika je ale represivní krok radnice nesystémový, problém se prý pouze přesune jinam.

Dolní Dvořiště objednalo bezpečnostní agenturu na dohled nad prostitutkami (zdroj: ČT24)

Úkolem pracovníků bezpečnostní agentury, kteří začnou již během dubna procházet Dolním Dvořištěm a vyhledávat prostitutky, nebude vymáhání pokut, ale spíše sledování a nahrávání spoře oděných žen. Jejich „výzbrojí“ tak budou mikrofony a kamera. Bezpečnostní agentura nemá žádné zvláštní pravomoce, bude ale moci zaznamenat a dosvědčit porušování obecní vyhlášky, která venkovní prostituci v Dolním Dvořišti zakazuje. „Máme otevřenou cestu k tomu, abychom těm osobám co nejvíce znepříjemňovali konání,“ shrnul koordinátor bezpečnostní agentury Petr Remiáš.

Radnice si od sledování prostitutek mnoho slibuje. Neposlušným prodejným ženám, proti kterým bude mít úřad důkazy, hrozí ve správním řízení nejenom několikatisícová pokuta, ale i zákaz pobytu v obci až na tři měsíce. Podle dvořišťské starostky Heleny Panské by kromě dohledu na samotné prostitutky měli pracovníci bezpečnostní služby také jednat s provozovateli veřejných domů. Krok Dolního Dvořiště uvítali místní obyvatelé i policisté. „Přivítají jakékoli preventivní aktivity ze strany obcí a měst,“ podotkla policejní mluvčí Šárka Uhlířová.

Záměr obce ale kritizuje organizace Rozkoš bez rizika. Upozorňuje, že i kdyby prostitutky zmizely z ulic Dolního Dvořiště, země se po nich neslehne. „Stane se to, že ženy, které pracují v Dolním Dvořišti, se na základě represivního opatření přesunou do jiných oblastí,“ varovala Monika Kochlöflová ze sdružení. Podle Rozkoše bez rizika by mnohem lepším opatřením byla změna zákonů.

Jiná legislativa účinně omezuje prostituci jen několik kilometrů od Dolního Dvořiště – v rakouských příhraničních obcích. Prostituce je uznávána jako legální způsob obživy a prostitutky pracují většinou v klubech. Situaci ovšem pomáhá i policie. Dopravní hlídky v rámci své práce bedlivě sledují, zda u hlavních tahů směřujících k hranicím spoře oděné ženy nepostávají.