Znalci: Za smrt seniorky sražené autobusem mohli spíš lékaři

Žďár nad Sázavou - Žďárský soud dnes projednával případ sražené chodkyně, které si při couvání nevšiml řidič autobusu na nádraží v Bystřici nad Pernštejnem. Seniorka později v nemocnici zemřela. Podle výpovědi znalců z oboru klinického lékařství ale nestojí za smrtí chodkyně samotná zranění z nehody, ale spíš nedostatečná lékařská péče.

K tragédii došlo loni v dubnu na autobusovém nádraží v Bystřici nad Pernštejnem. Řidič při couvání na parkoviště srazil 82letou chodkyni, kterou ve zpětném zrcátku neviděl. Autobus v té době už všechny cestující vysadil a chtěl z nádraží odjet. Bezprostředně po nehodě seniorka stále komunikovala, řidič autobusu jí dával první pomoc a zavolal i záchranku.

Před soudem nyní čelí obvinění z usmrcení z nedbalosti. Na začátku týdne ale v případu vypovídal soudní patolog, který zdůraznil, že způsobená zranění nebyla smrtelná a nemohla mít takové následky. Seniorka zemřela až po několika hodinách v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Soudní znalec tak naznačil, že za úmrtím pacientky může stát i nedostatečná lékařská péče.

„V průběhu dokazování zjišťujeme, kde nastala příčina úmrtí poškozené. Dokazování bude doplněno o znalecké posudky, které by měly vnést větší světlo do celé věci,“ prohlásil po pondělním jednání státní zástupce Martin Černý.

Telefonát Dušana Vrbeckého k jednání žďárského soudu (zdroj: ČT24)

Podle znalců ošetřili lékaři zraněné seniorce jen zlomený loket a ostatní poranění podcenili. Dnes u soudu zaznělo, že starší dáma měla rozsáhlé zlomeniny žeber, bederních obratlů i pánve. Ty jí ale žádný lékař v novoměstské nemocnici nediagnostikoval. Žena nakonec zemřela kvůli komplikacím na tukovou embolii plic.

Přijímací lékař, který seniorku vyšetřoval po převozu do nemocnice, dnes potvrdil, že ji komplexně vyšetřil, prohmatáním ale žádné zlomeniny žeber nezjistil. Rozsáhlý zdravotnický posudek přesto tvrdí, že podobné zranění měl lékař rozpoznat. Pokud by se sražené chodkyni dostalo odpovídající zdravotní péče, podle znalců by měla vyšší šanci na přežití. Soud s obžalovaným řidičem autobusu bude pokračovat v polovině května.