Vodohospodáři odstranili bobří hráz, která ucpala Kyjovku

Bohuslavice – Až po okraj koryta sahala bobří hráz na řece Kyjovce u Bohuslavic u Kyjova. Chráněný bobr svým vodním dílem tok téměř ucpal. Protože hrozilo, že se říčka vyleje z břehů a zaplaví okolní pozemky, museli vodohospodáři hráz pomocí techniky odstranit.

Co zvládli bobři vytvořit sami, na to potřebovali správci povodí těžkou techniku. Pracovníci Povodí Moravy dnes museli pomocí bagrů odstranit bobří hráz na řece Kyjovce. „Kdybychom to neudělali, mohla by se zvednout hladina vody a za námi je údolí, takže by to mohlo zaplavit sklepy domů,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Protože je bobr chráněný, jediné, co mohou vodohospodáři dělat, je stavby bobrů opakovaně rozebírat. „Kdybychom se sem jeli podívat za dva měsíce, tak se tady určitě objeví nová hráz. Možná ne na stejném místě, ale někde tu bude,“ povzdechl si úsekový technik Povodí Moravy Jiří Navrátil, který má na starosti právě řeku Kyjovku.

Hovoří úsekový technik Povodí Moravy Jiří Navrátil (zdroj: ČT24)

S bobry mají velký problém i v Lednicko-valtickém areálu, kde každoročně páchají milionové škody. Zvířata narušují břehy řeky Dyje, v Lednici proti sobě navíc stojí ochrana bobra a ochrana vzácných dřevin, na kterých si bobři pochutnávají. Správa parku se už léta marně snaží najít řešení, jak udržet bobry mimo areál. Celý park už navrhovali oplotit a na řece vybudovat proti bobrovi česla, což se ale nelíbilo ochráncům přírody.

Své zkušenosti s bobry mají i na Baťově kanále. Před dvěma lety se kvůli usídlení bobrů propadla ochranná hráz Baťova kanálu u Veselí nad Moravou. Celkově škody způsobené bobry dosahují ročně asi 10 milionů korun.

Bobr nemá nepřítele

Česká republika je pro bobra přirozeným prostředím. I když byl v minulosti vyhuben, ve druhé polovině minulého století se do české přírody začal vracet. Ze vzácné zajímavosti se spolu se sílící populací stal problém nejen pro vodohospodáře, ale i správce lesů a zemědělce. Bobři okusují stromy, ucpávají koryta řek a potoků, čímž mohou způsobit záplavy.

Bobři nemají žádného přirozeného nepřítele vyjma člověka. Neexistuje tedy predátor, který by stav bobří populace reguloval. Dnes jich v Česku žije na tři tisíce, polovina z toho na jihu Moravy.

Chráněný na všech úrovních

Bobr evropský je chráněn jak českou, tak i evropskou a mezinárodní legislativou. V Česku je veden jako silně ohrožený druh. Za nepovolený odstřel bobra lidem hrozí pokuta až sto tisíc korun. V některých obcích už ale bobři své hájemství ztratili. Například v Březolupech na Zlínsku je odchyt a odstřel bobra povolen.