Ústecký kraj zruší své zastoupení v Bruselu

Ústí nad Labem - Ústecký kraj zruší k 30. dubnu své zastoupení v Bruselu. Důvodem je to, že se nepředpokládá, že by zástupce v budoucnu v sídle EU vyjednal nějaké výhody pro region. Zastoupení krajskou pokladnu dohromady za sedm let stálo víc než 20 milionů korun.

Všechny kompetence, které se týkají vyjednávání pro období 2014 až 2020 nebo jednání o sankcích za případná pochybení při čerpání dotací ze strukturálních fondů, jsou nyní v pravomoci států. Zastupitelé proto rozhodli, že se zastoupení zruší k 30. dubnu 2014.

„S europoslanci je Ústecký kraj v kontaktu, v případě potřeby je oslovuje se žádostí o pomoc či podporu. Zástupci kraje se příležitostně účastní jednání v Bruselu právě na pozvání europoslanců,“ konstatovala mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Stálého zástupce nemá samospráva v Bruselu od poloviny loňského roku. Tehdy schválil kraj realizace zastoupení formou pracovních cest z Ústí nad Labem do Bruselu ad hoc zástupcem. Po celou dobu fungování pobočky se zastoupení věnoval podle Hanáčkové jeden zaměstnanec krajského úřadu.

Mezi činnosti zastoupení, které zřídil kraj v roce 2007, patřilo zapojení do rozhodovacího procesu při formulování evropské legislativy, poradenství při vyjednávání mezinárodních projektů, spolupráce s Evropskou sítí chemických regionů (ECRN) a Evropskou federací agentur a regionů pro energetiku a životní prostředí (FEDARENE). Kromě prezentace kraje zastoupení sloužilo také jako zázemí pro delegace z regionu.