Janské Lázně už nekrachují – ožívají, pacienti přijeli i z Ukrajiny

Janské Lázně (Trutnovsko) – Dlouho uzavřené pavilony v Janských Lázních se opět otevírají. Léta, kdy hrozil úplný zánik krkonošských léčeben, jsou pryč. Zvýšil se zájem pacientů o léčbu v srdci hor a lázně se nyní musí začít poohlížet i po nových zaměstnancích.

Uplynulé roky, které poznamenala nejenom ekonomická krize, ale také omezení plateb od pojišťoven, znamenaly pro některé české lázně konec. Mraky se stahovaly i nad Janskými Lázněmi, které poslední rok balancovaly na hranici krachu. Lidé nepřijížděli, lázeňské domy se jeden po druhém zavíraly.

Duben ale přinesl změnu a dokonce se opět otevřely dva domy. „Jsme aktivnější, je to vidět třeba na úspěšnosti dětské léčebny Vesna. Dnes je Vesna zaplněna z 95 procent. To je jeden z důvodů, proč tyto dříve uzavřené objekty znovu otevíráme,“ odkázal ředitel Janských Lázní Rudolf Bubla na léčebnu, které loni také hrozilo uzavření.

Do lázní přijíždějí pacienti, kteří krkonošské léčebny navštěvují po desetiletí, ale i zahraniční návštěvníci. Zdejší zdravotníci se starají i o lidi z Ukrajiny, kteří utrpěli zranění při pouličních střetech během demonstrací.

Podle Rudolfa Bubly vydělaly letos v prvním čtvrtletí Janské Lázně o 14 milionů korun více než loni, kdy byla situace nejhorší a měsíční tržby činily pouze 2,5 milionu korun – sotva polovinu oproti předcházejícím rokům. Nyní ale budou muset lázně také začít více vydávat. Zájem pacientů totiž přesahuje možnosti zdejšího personálu. A tak vedení léčebny opět shání fyzioterapeuty, které loni v srpnu propustilo.