Nejvíce lidí loni v Praze navštívilo Hrad, zoo kvůli povodním ztratila

Praha – Po letech, kdy byla nejnavštěvovanějším cílem v Praze zoologická zahrada, se vrátil na turistické výsluní Pražský hrad. Nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve městě se podle statistiky Pražské informační služby stal předloni a stejně tak i v minulém roce. Zoologická zahrada byla přes poškození letní povodní v celé Praze druhá nejnavštěvovanější. Mezi nejpopulárnější místa ve městě patří také Staroměstská radnice, Židovské muzeum, Petřínská rozhledna či kostel Panny Marie Vítězné (Pražské Jezulátko).

Statistika návštěvnosti, kterou vede Pražská informační služba, je v některých případech spíše měřítkem komerční úspěšnosti jednotlivých památek a dalších turistických atrakcí než skutečným měřítkem počtu návštěvníků. Například Pražský hrad, byť ve statistice figuruje na první pozici, ve skutečnosti podle odhadů navštívil nejméně trojnásobek oficiálně uváděného počtu 1,7 milionu lidí. PIS ale vychází z počtu vstupenek prodaných na turistické okruhy, zatímco řada lidí si v hradním komplexu prohlíží pouze místa přístupná zdarma. „Bohužel neexistuje systém, který by dokázal evidovat přesné počty návštěvníků u objektů s volným vstupem,“ zdůvodnila rozdíl ředitel PIS Nora Dolanská. Podobná je situace u Vyšehradu, který by s odhadovanými stovkami tisíc návštěvníků za rok patřil k nejnavštěvovanějším cílům ve městě, ale vstupenku do expozic si loni zakoupilo pouze 26 tisíc návštěvníků.

Zoologickou zahradu, kdysi nejnavštěvovanější cíl v Praze (resp. místo s nejvyšším počtem prodaných vstupenek), loni navštívilo 1,1 milionu lidí. Meziročně počet návštěvníků klesl zhruba o 200 tisíc. Příčinou byla především červnová povodeň, která poškodila spodní část zahrady, a celá zoo byla několik dnů zcela uzavřena.

Svůj rekord zaznamenala v loňském roce Staroměstská radnice, kam přišlo více než 600 tisíc návštěvníků. Do Židovského muzea přišlo přes půl milionu lidí a na Petřínskou rozhlednu jich vystoupalo 480 tisíc. Pražské Jezulátko zhlédlo na 400 tisíc lidí.

Velký úspěch zaznamenaly také některé výstavy, které loni v Praze proběhly. Nejvíce lidí (200 tisíc) si prohlédlo repliky  staroegyptského umění na výstavě Tutanchamon – jeho hrob a poklady, jen o 14 tisíc návštěvníků méně přišlo na výstavu Ivan Lendl: Alfons Mucha.

Staroměstský orloj je znovu kompletní
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK
Vydáno pod