Lopaty archeologů odkryly zaniklou středověkou vesnici

Pardubice - Pozůstatky někdejší středověké vesnice objevili archeologové na Pardubicku. K výjimečnému nálezu je přivedl výzkum u obce Stéblová, kde se staví nová křižovatka. Důkazy o dávném osídlení jsou pro archeology zatím největším letošním objevem. Dávnou vesnici zmapují pomocí moderní techniky, která vytvoří trojrozměrný náhled celé lokality.

O středověké vesnici mezi Hradcem a Pardubicemi dosud nebyly žádné zmínky ani v písemných pramenech. Zbytky zemědělského sídliště zřejmě pomohla uchovat spodní voda. Na všechny nálezy archeologové přišli klasickou metodou. „Nejdřív skrývka, potom identifikace jednotlivých objektů, rozměření objektů a kopání,“ jmenuje technik archeologického výzkumu Kamil Burský.

Nalezené střepy pocházejí ze 14. století

Půda pod budoucí silnicí vydala také stovky střepů, které materiálem i tvarem odpovídají čtrnáctému a patnáctému století. V podmáčeném písku se postupně objevily také čtyři jasně ohraničené studny. „První studna, kterou jsme tu objevili, původně vypadala jako vývrat od stromu. Až po několikátém začištění se objevila studna,“ uvedla vedoucí archeologického výzkumu Kristýna Cebová.

V zemi dokonce byly nalezeny i opracované kusy dřeva. „Dřevo jako organická záležitost se nám dochová jenom v mokrých prostředích, což je na Pardubicku spíše výjimečné,“ dodala Cebová. Všechny nálezy čeká ošetření v laboratoři a další podrobná analýza. U Stéblové budou archeologové pracovat ještě týden, poté mají v plánu vytvořit trojrozměrný model celého osídlení.

Archeologové objevili u Stéblové pozůstatky někdejší středověké vesnice (zdroj: ČT24)