Kritizované větrníky na rakouské straně Podyjí nebudou

Podyjí – Dolnorakouská vláda zrušila projekt větrné elektrárny u Národního parku Podyjí a rakouského Nationalpark Thayatal. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) to oznámil při dnešní návštěvě národního parku ve Vranově nad Dyjí. Proti větrníkům se stavěla řada lidí z moravské strany příhraničí i někteří Rakušané.

„Podali jsme námitky do procesu posuzování vlivů na životní prostředí SEA a podporovali jsme v nesouhlasu místní obce. Jsem rád, že dolnorakouská vláda přehodnotila plán na rozmístění větrných elektráren na svém území,“ řekl Brabec. Díky rozhodnutí Rakušanů podle něj zůstane zachovaný ráz zdejší unikátní krajiny a neutrpí turistický ruch.

Obří Windpark Nord měl vyrůst těsně za hranicemi, asi kilometr od moravské obce Šafov. Investoři - Rakouské spolkové lesy a obce Hardegg, Langau a Weitersfeld - chtěli vystavět 26 až 31 větrníků. Vysoké měly být 150 metrů, lopatky by dosahovaly až dvousetmetrové výše. Park se měl rozprostírat na 600 hektarech. Proti záměru se stavěly obce i občanské iniciativy na obou stranách hranice. „Jsem rád, že to takto dopadlo, a radovat se mohou všichni přátelé Podyjí. Označil bych to za vítězství občanské společnosti a demokracie. V Česku už jsme k těmto principům poněkud skeptičtí,“ řekl jeden z aktivních odpůrců větrníků, znojemský zastupitel Jiří Kacetl.

Společně s českou veřejností se proti záměru postavil rakouský Bürgerinitiative Thayatal a některé další spolky. „Tento projekt je ekologická katastrofa. Výška bezpodmínečně vyžaduje noční osvětlení a turbíny budou dělat hluk, což může být pro citlivější lidi zdravotním rizikem,“ argumentoval člen sdružení Bürgerinitiative Thayatal Helmut Salek. Již dříve byl k projektu zdrženlivý i dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, který zdůraznil, že je třeba dbát na estetiku krajiny a stavět větrníky především tam, kde fouká po většinu roku vítr, což v Podyjí není.

Jak mají být elektrárny vysoké?
Zdroj: ČT24/www.podyji-thayatal.eu

Hlavním argumentem proti větrníkům byly obavy o snížení turistické atraktivity Podyjí, Vranovska a Bítovska. Turismus je jednou z mála prosperujících hospodářských činností v oblasti, kde je nezaměstnanost vysoko nad deseti procenty. Obavy byly i z narušení ekosystému národního parku.

V Jihomoravském kraji stojí už celkem sedm větrných turbín.

Břežany na Znojemsku – pět větrných turbín, s celkovým výkonem 4,25 MW

Bantice – jedna větrná elektrárna o výkonu 2 MW stojí nedaleko silnice Znojmo – Pohořelice

Tulešice – kousek od Moravského Krumlova stojí větrná elektrárna s výkonem 2 MW.

Ve Zlínském kraji je jediná větrná elektrárna na Hostýně, kterou spravuje Římskokatolická duchovní správa. Elektrárna má výkon pouze 0,225 MW.

Zdroj: Česká společnost pro větrnou energii