Hráz rybníka v Plumlově prosakuje i po revitalizaci

Plumlov - Povodí Moravy opravuje hráz Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku. Rybník přitom před dvěma roky prošel revitalizací, která ho měla zbavit bahna, sinic a dalších nečistot. Krátce po jeho napuštění vodohospodáři museli přiznat, že čistota vody se moc nezlepšila, ale především zjistili, že přes hráz protéká mnohem více vody než dříve. Rybník, který byl předtím vypuštěný skoro tři roky, znovu vypustili a zahájili rekonstrukci hráze.

Vodohospodáři tvrdí, že o špatném stavu hráze Podhradského rybníka nemohli předem vědět. Lidé z Plumlova ale pozorovali, že voda z ní prosakovala už dříve a nechápali, proč ji neopravili zároveň s předchozí revitalizací.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Jedná se o typ zemní hráze, který vždy vykazuje nějaké průsaky vody. Sledovali jsme je, odváděli vodu, vše bylo v normě. Nebyl důvod k obavám,“ vysvětloval David Čížek ze společnosti Povodí Moravy, kterou bude stát oprava asi tři miliony korun. Potvrdil, že hned po napuštění přehrady v roce 2012 zjistili, že průsaky jsou mnohem větší než dříve. Z hráze tekly proudy vody. Pokud by to správce neřešil, hrozilo by i její protržení. 

Plumlov: nedostatečná revitalizace hráze? (zdroj: ČT24)

Největší průsaky zjistili vodohospodáři v okolí stánku s občerstvením U Sandokana. „Příčinou je pravděpodobně nestabilní základová konstrukce přívodového kanálu pro bývalou pilu. Část kanálu totiž zůstala přímo součástí tělesa hráze. Měla se ale dávno odstranit, už při budování rybníka,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Průsakům by měla zabránit asi sto padesát metrů dlouhá podzemní těsnící stěna, kterou teď dělníci staví v ose hráze pomocí tryskové injektáže. Vstřikují do ní jílovo-cementovou směs, která po ztvrdnutí vytvoří těsnící zeď. „Pracovat na tom budou do příští středy, pak přijde na řadu technologická pauza, aby si vše sedlo,“ doplnila redaktorka České televize Eva Knajblová, která situaci na hrázi zjišťovala.

Voda by měla být v rybníce opět v létě

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková informovala, že při stavbě dělníci zajistí také stabilitu stánku s občerstvením, podél budovy zabudují také ocelové pažení. „Na závěr opraví stavební firma silnici,“ uvedla Tomíčková. Dodala, že Povodí Moravy chce celou akci dokončit ještě před letní turistickou sezonou. Napouštění vody by mohlo začít koncem května.

Vzhledem k tomu, že předchozí čištění rybníka nepřineslo velký efekt, řeší vodohospodáři zároveň i tento problém. „Na konci vzdutí Podhradského rybníka začala v únoru výstavba mokřadu, který bude přirozeným způsobem čistit přitékající vodu do rybníka. Doplňovat ho bude sedimentační zdrž, kterou budou vodohospodáři pravidelně udržovat,“ uvedla mluvčí povodí Tomíčková. Rybáři pak pod dozorem biologů vysadí ryby tak, aby zajistili rovnováhu mezi dravými a nedravými druhy.