Mariánské Lázně chtějí najít nové hosty v Česku

Karlovy Vary/Mariánské Lázně – Západočeským lázním vládnou hosté ze zahraničí. Českých hostů ubývá i kvůli omezením podmínek pro hrazené pobyty v minulých letech. Pojišťovny dnes přispívají na pobyt jen asi pětině celkového počtu hostů. Zatímco v Karlových Varech se hotely přizpůsobují přibývajícímu počtu cizinců a současně samoplátců, Mariánské Lázně začaly také hledat cestu zpět k českým hostům. Ti nepřijíždějí nejenom proto, že by jim pojišťovny přestaly hradit pobyty, ale také proto, že lázně vnímají jako místo pro seniory.

Mariánské Lázně jsou dnes městem německým a ruským. Hosté ze zahraničí přijíždějí do proslulých lázní s tím, že si vše zaplatí sami. Českých klientů je dnes deset až dvanáct procent, což je podle předsedy místní Asociace cestovního ruchu Radka Šnajdra možné změnit. „Kdysi byli čeští klienti kvůli lázeňským pobytům na pojišťovny ve městě majoritní, ale nyní je 80 procent samoplátců. Pro řadu českých hostů je dnes plnohodnotný lázeňský pobyt finančně náročný,“ uvedl Šnajdr. Úbytek českých hostů totiž podle něj nesouvisí výhradně s tím, že jim pojišťovny pobyty neplatí, ale také s tím, že jsou lázně vnímány jako místo pro seniory.

Přitáhnout hosty z Česka, ale i dalších zemí kromě Německa a Ruska, je podle Šnajdra vhodné, protože orientaci na pouhé dva trhy považuje za rizikovou. Primář Léčebných lázní Mariánské Lázně Pavel Knára ovšem upozornil, že letos v prvním čtvrtletí meziročně přibylo českých hostů o třetinu. Obrat ale přišel po loňském hlubokém propadu, kdy oproti roku 2012 klesl počet českých hostů o celou polovinu. I letos tak zatím jejich počet zůstává hluboko pod předloňskou úrovní.

Podobné rozložení hostů jako v Mariánských Lázních je i v Karlových Varech. V menšině jsou čeští hosté, především pak ti, kterým pobyt platí pojišťovna. Pro samoplátce proto vznikají zcela nové služby, jako například tzv. medikační lázeňské apartmány. Pacient může mít na jednom místě téměř všechny procedury.