Cyklistická lávka přes Vltavu měla být s Pražským okruhem, je až teď

Praha – Po zavěšeném mostu z Lahovic do Modřan se mohou vydat cyklisté. Lávka pro kola na silničním mostě přes Vltavu je hotová téměř čtyři roky, ale kvůli pozemkovým sporům byla dosud uzavřena. Až nyní se podařilo situaci s nájezdy na lávku vyřešit. Poskytne nejenom dosud chybějící spojení cyklostezek na obou březích, ale také jedinečné výhledy na Vltavu a vlaky na trati Posázavského Pacifiku.

Pražské cyklisty o víkendu nečeká jen otevření lávky, ale také festival na náplavce (zdroj: ČT24)

Cyklistickou lávku pod Radotínským mostem postavilo Ředitelství silnic a dálnic v rámci jihozápadní části Pražského okruhu. Zatímco však auta po mostě jezdí již od roku 2010, cyklisté na svůj zavěšený rošt dodnes čekali.

Problém byl s nájezdovými rampami, jejichž stavbu již mělo na starosti město, po kterém však chtěl majitel pozemků desítky milionů korun. Magistrát peníze odmítal dát, vše se tak vyřešilo až změnou projektu. „Bylo zvoleno řešení, které napojuje modřanskou část ještě před koncem původní zavěšené lávky,“ popsal náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Nový most spojuje dvě cyklostezky, které se výrazně liší svojí zaplněností. Po Lahovické stezce dosud skoro nikdo nejezdil, zatímco pravobřežní Modřanská bývá o víkendech ucpaná a vyhlášená karamboly. Přemostění by tak mohlo provoz cyklistů rozvrstvit mezi obě trasy.