Pomník letcům u Hrdějovic se podařilo zachránit

Hrdějovice - Jeden z největších leteckých pomníků z první republiky u Hrdějovic na Českobudějovicku už nebude dál chátrat. Sochu v polích totiž dlouho ničili vandalové. Po odvysílání reportáže České televize se do opravy pustily společně obec i kraj.

Pomník letcům u Hrdějovic se podařilo zachránit (zdroj: ČT24)

Šestimetrový monument, který stojí na okraji pole zhruba kilometr od obce, byl dlouhodobě terčem vandalů. Ukradli z něj bronzové desky a postříkali ho barvou. Ještě před rokem ho zakrývaly křoviny, kolem rostla až metr vysoká tráva. 

O pomník se dlouhá léta starají jen nadšenci – nebylo totiž jasné, komu vlastně patří. Žádný majitel se k němu nehlásil, v mapách zakreslený nebyl. Členové českobudějovické vojensko-letecké společnosti o opravu usilovali deset let, jenže na ni neměli peníze, a tak jen uklízeli okolí. Jihočeský kraj teď dá na jeho opravu 40 tisíc korun. Pomník bude znovu odhalen 19. července. 

Místo připomíná letecké neštěstí z července 1924, kdy na poli vyhasly životy průkopníků letectví Františka Křečana a Jaroslava Vondráška. Při cvičném letu se jim vznítil motor a havarovali. Na pomník se složili vojáci, nechali ho postavit rok po havárii. Sochaři stála modelem sestra jednoho ze zahynulých letců.