Ostravané si odhlasovali nové sedačky do tramvají

Ostrava - Dopravní podnik Ostrava (DPO) chce v budoucnu v dopravních prostředcích využívat nový typ sedadel. Vyjde tak vstříc cestujícím, kteří si ho vybrali v anketě vyhlášené dopravním podnikem letos v lednu. Nové sedačky se objeví v nových vozidlech a v nově opravených tramvajích v příštím roce.

Cestující mohli vybírat ze čtyř typů sedaček, které byly instalovány ve vybrané tramvaji, která byla v průběhu ankety nasazována na různých tramvajových linkách. Do ankety se nakonec zapojilo více než 6 400 lidí a zhruba 45 procent z nich si vybralo dřevěnou sedačku s kovovým rámem a polstrovaným koženkovým potahem na sedací části.

„Konstrukce má specifický sklon sedáku a opěradla, které společně s ergonomickým tvarováním dřevěné sedačky vytváří celkové pohodlí místa pro sezení cestujících,“ uvedl mluvčí DPO Miroslav Albrecht.

Sedačky pro ostravskou MHD
Zdroj: ČT24/DP Ostrava

Nové sedačky v nových vozech

Právě obdobný typ sedadel by se tak měl v budoucnu dostat do nově pořizovaných vozidel dopravního podniku. „V současné době usilujeme o získání dotace na pořízení 105 autobusů s pohonem na CNG, kde by se již nové typy sedaček měly objevit. Kromě toho máme vypsánu veřejnou soutěž na dodavatele nových drážních vozidel, a tam také budeme chtít nově specifikovanou sedačku uplatnit,“ uvedl ředitel DPO Roman Kadlučka.

Nové typy sedaček by se tak v dopravních prostředcích mohly objevit během příštího roku. „Letos dopravní podnik dodavatelsky rekonstruuje 12 vlastních tramvají, ve kterých se objeví sedačky blížící se novému standardu,“ řekl Albrecht.

Dopravní podnik se podle něj otázkou výběru sedadel zabývá několik let. Prvotním impulzem ke změně dosavadních, dlouhá léta používaných čalouněných sedadel, byly nejen útoky vandalů, ale také fakt, že sedačky nebyly ideální ani z hygienického hlediska.

Dopravní podnik proto začal používat sedadla omyvatelná, která sice měla snadnější údržbu, ale znamenala menší pohodlí pro cestující. Dopravní podnik se tak rozhodl, že nový typ sedadel nechá otestovat přímo cestující a při jeho výběru přihlédne k jejich názoru.

Ostatní navrhovaná sedadla si prohlédněte ve fotogalerii: