Oprava zdi ve Stanovicích může obec připravit o milionovou dotaci

Stanovice - Dolní Dražov - Stanovice na Karlovarsku nejspíš přijdou o tři a půl milionu korun, které měly v rámci dotace přislíbené na opravu opěrné zdi. Ministerstvo životního prostředí teď rozhoduje o jejím odebrání. Došlo podle něj totiž ke změně projektu, kterou obec s ministerstvem neprojednala. Podle opozičních zastupitelů stavbu provázela i korupce. To ale starostka odmítá.

Opěrná zeď v Dolním Dražově vyvolává emoce. Část zdi, která se před čtyřmi roky zřítila, radnice nechala opravit. Tři a půl miliónu korun za obnovu sedmi z celkových 73 metrů je ale podle opozičních zastupitelů příliš. „Rozhodli jsme se dát podnět k prošetření. Jde pouze o to, aby si někdo vytáhl takzvaně peníze z evropských fondů,“ uvedla Soňa Riedlová Puškašová (VV), zastupitelka Stanovic – Dolní Dražov.

S tím starostka nesouhlasí. Podle ní je na první pohled zřejmé, že zeď je opravená. Za vším vidí osobní spory mezi ní a některými zastupiteli. „Stavba je postavená, jak měla být, plní zatím svůj účel, už je to tři roky,“ uvedla Alice Kondelčíková (nez.), starostka Stanovic – Dolní Dražov. 

Radnice už tři roky na dotaci čeká. Kvůli tomu dluží stavební firmě. Zeď už přijelo zkontrolovat pět státních kontrol. Ministerstvo životního prostředí teď rozhoduje o odnětí dotace, protože obec porušila podmínky. „Porušení spočívalo ve změně realizace oproti původně schválenému projektu, která navíc nebyla vůbec projednána se státním fondem ŽP,“ říká Jana Taušová, mluvčí ministerstva životního prostředí. Tři a půl miliónu korun, což je zhruba polovina ročního rozpočtu, tak Stanovice zřejmě budou muset zaplatit z obecní pokladny.

Stanovice zřejmě přijdou o dotaci 3 a půl milionu na opěrnou zeď (zdroj: ČT24)