I slůňata stůňou, pomozte nám je zachránit, vyzývá ostravská zoo

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada vyhlásila sbírku na výzkum nemocí slonů I slůňata stůňou. Souvisí s narozením třetího mláděte slona indického v Ostravě letos na začátku února. Malá samička má potíže s příjmem potravy, nikdy se nenapila mateřského mléka, a je proto velmi nepravděpodobné, že se dožije dospělosti. Zvlášť ji ohrožuje sloní herpes, nemoc, na kterou umírá osmdesát procent slonů žijících v lidské péči. Ošetřovatelé ji asi nezachrání, chtějí však pomoci dalším slůňatům.

Nemoc postihuje hlavně malé slony do sedmi let a zvláště ty, kteří jsou oslabení stresem nebo jinou nemocí. Vůbec nejčastěji ale na ni umírají mláďata, která se z nějakého důvodu nedostala k mateřskému mléku. A právě na výzkum této a dalších nebezpečných sloních chorob, na které zatím neexistuje žádný účinný lék, chce zahrada sehnat peníze.

„Rádi bychom podpořili výzkum, který provádí oddělení reprodukčního managementu Leibnizova institutu pro výzkum zvířat v Berlíně. S jejich specialisty spolupracujeme řadu let, je to pro nás velkým přínosem, přitom mnoho věcí pro nás dělají zcela zadarmo,“ řekl ředitel zahrady Petra Čolas.

Virus může ohrozit celou populaci slonů indických

Mluvčí Šárka Kalousková dodala, že donedávna vědci soudili, že sloní virus napadá jen mláďata v zoologických zahradách, v posledních letech však odhalili, že postihuje i divoce žijící slony. Jde údajně o čtyři miliony let starou nemoc, kterou většina slonů v neaktivní podobě už nosí v sobě. „Existuje obava, že by se tato nemoc mohla stát vážným problémem pro přežití celého druhu,“ zdůraznila Kalousková.

Vzhledem k tomu, že sloni, kteří žijí volně v indické přírodě, umírají na tento virus mnohem méně než zvířata v zajetí, chtějí vědci zkoumat složky potravy v jejich domovině. Je totiž možné, že z ní čerpají něco, co je před fatální chorobou, při které zvíře rychle vykrvácí do vnitřních orgánů, chrání. „Jedna z teorií je kyselina laurová, která se vyskytuje v kokosovém oleji. Působí antiviroticky a pomáhá i lidem nakaženým virem HIV,“ uvedla zooložka Jana Pluháčková.

Mládě zůstane bez jména. Bylo by první, které by přežilo

Poslední mládě slona indického narozené v Ostravě má tak malou naději na přežití, že ani nedostalo jméno. Do mezinárodní plemenné knihy indických slonů bude zapsáno jako OST Nr. 3. „Vzhledem k velmi nejistým prognózám samička nedostane jiné jméno,“ potvrdila mluvčí Kalousková. Podle ošetřovatele slonů Pavla Zvolánka by se její přežití rovnalo téměř zázraku. „Z informací, které máme k dispozici, plyne, že nebyl zaznamenán ani jeden případ, kdy by do dospělosti přežilo slůně, které v dostatečném množství nepilo mléko,“ řekl Zvolánek.

Samička je živá výhradně z náhražky mateřského mléka. I když zatím prospívá po fyzické i psychické stránce dobře, může se to rychle změnit. „Podle všeho to neskončí dobře. Jediný optimismus čerpáme z toho, že můžeme něco udělat pro další slůňata,“ řekl ošetřovatel.

Sbírka I slůňata stůňou

Lidé, kteří chtějí výzkum slonů podpořit, mohou posílat příspěvky na účet 6220207/0100 nebo mohou přispět do takzvaného mincotoče přímo v pavilonu slonů nebo v pavilonu afrických slonů. „Zanedlouho sbírku rozšíříme také o DMS a nákup speciálních suvenýrů,“ doplnila mluvčí Šárka Kalousková.