Přes noc nasněžilo, ráno auta na „letních“ klouzala

Praha – Na horách i pod nimi v noci a ráno sněžilo. V Libereckém kraji napadlo až pět centimetrů sněhu, na Šumavě se zase vytvořila ledovka. Povinnost mít na vyznačených silnicích zimní pneumatiky přitom skončila a řada řidičů je již vyměnila za letní. Na zasněžených či zledovatělých kopcích potom uvázli. Během dopoledne sníh či led roztál, všechny silnice tak jsou holé a sjízdné. V noci ale může znovu napadnout.

Teploty, které jsou nižší než leckdy v uplynulou zimu, s sebou přinesly čerstvý sníh. Do čtvrtečního rána ho meteorologové očekávají mezi 10 a 20 centimetry, potom by se mělo oteplit. Již první noc a ráno přinesly až pěticentimetrovou nadílku, která sice pravou zimu sotva připomene, ale způsobila problémy na silnicích.

Nejzávažnější nehoda, ve které sehrálo roli počasí, se stala již v pondělí večer. Zemřela při ní těhotná osmadvacetiletá řidička, která dostala smyk na silnici pokryté kroupami a čelně se srazila s nákladním autem. Dva cestující v osobním autě – dítě řidičky a její matka – utrpěli zranění.

Nejvážnější situace ráno nastala na jihu Čech, kde se vytvořila ledovka. Vrstva ledu pokryla silnice na Prachaticku – včetně státních komunikací I/4 mezi Vimperkem a Strážným a I/39 do Lenory. U Lenory se stala nehoda, před Strážným stojí na silnici auta, která uvázla.

Uvázlá auta postávala také na jizersko-krkonošském tahu I/14 a I/10 z Jablonce nad Nisou do Harrachova. Auta bezmocně postávala v kopcích u Lučan či v samotném Jablonci. Silničáři přitom mohli nasadit pouze část obvyklého počtu sypačů. „Většinu techniky už máme přestavěnou, na každý okres teď už máme tři auta pro podobné případy,“ řekl ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

Na kluzkých silnicích se staly nehody, neměly však závažné následky. Bez zranění se obešla srážka aut v Liberci i havárie osobního auta a dodávky v obci Luka na Českolipsku.

Situace by se mohla opakovat ve středu a čtvrtek ráno. Návrat zimy ale nebude dlouhý. Ve čtvrtek by se mělo vyjasnit a denní maxima vystoupat na devět až 13 stupňů. Do konce týdne a na Velikonoční pondělí pak meteorologové očekávají další oteplování, přes den bude mezi 15 až 20 stupni. Příjemné jarní počasí s polojasným nebem mohou občasně kazit přeháňky.

Ochlazení provázely silné srážky s kroupami a vítr, který odnášel střechy

Příchod studené fronty předznamenaly silné pondělní srážky. Pršelo a také padaly kroupy, hodinový úhrn srážek činil až 8 milimetrů večer v Jablonci nad Nisou, denní úhrn potom činil 16,9 milimetru v Kořenově. S kroupami přišel také silný vítr. Vyvracel stromy, které způsobily problémy v dopravě například ve středních Čechách, kde spadlé kmeny přehradily i železniční trať Praha – České Budějovice.

V Jihlavě vítr shodil konstrukci reklamního stanu, tři muži, kteří ho stavěli, utrpěli zranění. V Kojetíně na Přerovsku potom vítr sfoukl střechu z výrobní haly. „Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že na budově o rozměrech asi 25 krát 75 metrů je nahnutý komín, ze kterého se kouřilo, a také spadlá celá střecha,“ popsala mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasiči zasahovali u řady dalších podobných událostí – pádů komínů, střešní krytiny či větví.

Silničáři na Šumavě vyrazili do terénu už ve tři ráno (zdroj: ČT24)