3D dokument o Moravském krasu ukáže v detailu i motýlí křídla

Moravský kras – Příroda Moravského krasu přilákala pozornost dokumentaristů. Ti právě začali natáčet 3D dokument, který zblízka pozoruje život rostlin i zvířat typických pro tuto oblast. Aby byli schopní zachytit i nejmenší detaily, nechali si filmaři v ateliéru vybudovat vlastní biotop.

Kvetení konikleců nebo hlaváčků, ale také ještěrky v jejich přirozeném prostředí – i to chtějí filmaři prostřednictvím kamery zachytit. To, že je každý záběr dokonalý, kontrolují už v průběhu natáčení. Speciální 3D brýle proto skoro nesundávají z očí. „Technologie nám umožní ukázat Moravský kras z jiného pohledu, tak, jak ještě nikdy nebyl natočen. Třicetiminutový dokument ukáže krásy, které tady vytvořila za několik milionů let příroda,“ popsal dokumentarista Marek Srba s tím, že 3D natáčení je poměrně obtížné, protože se každý záběr musí více komponovat a připravit i technicky.

Dokumentarista Marek Srba o dokumentu

„Cílem našeho dokumentu je ukázat rostliny a živočichy zblízka a v co nejlepší kvalitě. Diváci se mohou těšit třeba na to, že uvidí detail motýlích křídel promítaný přes celé pláno.“

Právě kvůli velké náročnosti natáčejí filmaři detailní záběry místo v přírodě v interiéru. Biotopy, které přesně odpovídají těm v Moravském krasu, pro ně vytváří botanik Jan Šamánek. „Vůbec nejsložitější na celé této práci je poskládat biotop stejně jako v přírodě. Musí to přesně odpovídat, aby biotop vypadal opravdově. Ve filmu to pak vůbec nepůjde poznat,“ prozradil botanik. Pak už stačí jen udržovat vlhkost a teplotu, která biotopu v daném období nejvíce vyhovuje.

Botanik Jan Šamánek o vytváření umělých biotopů (zdroj: ČT24)

Rostliny i živočichy štáb sbírá přímo v Moravském krasu, v případě extrémně vzácných druhů vypomáhají pěstitelé a chovatelé. „Některé vzácné rostliny pro nás speciálně vypěstovala zahradnictví,“ dodal Šamánek.

Dokument si užijí návštěvníci Domu přírody Moravského krasu

I když práce dokumentaristů už je v plném proudu, podoba Domu přírody Moravského krasu se teprve rýsuje. Hrubá stavba roste v blízkosti lokality Skalní mlýn. Tuto lokalitu vybrali správci Moravského krasu schválně, ročně právě sem zamíří zhruba 200 tisíc turistů.

„Vstupní expozice bude věnovaná historii a neživé přírodě Moravského krasu. Když návštěvníci vystoupají po točitém schodišti nahoru, bude tam výstava věnovaná živé přírodě,“ popsal budovu, která je zatím jen na papíře, vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

V jedné z přilehlých budov lidé najdou také dětskou hernu a kinosál s 3D technologií. Dokument Marka Srby bude mít premiéru právě tam. Slavnostní otevření Domu přírody Moravského krasu je naplánované na polovinu roku 2015.