Majitelé zubožených psů z Pozďátek trestný čin nespáchali

Pozďátky – Chov osmi desítek psů v otřesných podmínkách nebyl trestný čin. Rozhodli tak policisté, kteří prošetřovali případ bratrů Karla a Zdeňka Dennerových z Pozďátek na Třebíčsku. Bratři se o zvířata nebyli schopni řádně postarat, jejich cílem ale nebylo psy týrat. Dopustili se jen přestupku proti zákonu na ochranu zvířat, případ teď dořeší komise místního městského úřadu. Tento trest ale může být pro sociálně slabé majitele paradoxně horší než soud.

Když policisté a ochránci zvířat zasahovali v domě bratrů Dennerových v Pozďátkách poprvé, nacházeli psy všude – zvířata žila na dvoře i v domě, jedenáct štěňat bylo schovaných v hrnci. Zvířat bylo tolik, že kapacita nejbližšího útulku nestačila. Ochránci zvířat psy postupně odvezli i do jiných zařízení, některá zvířata adoptovali dobrovolníci.

Policisté teď po pěti měsících rozhodli, že se chovatelé týrání zvířat nedopustili. „Nezjistili jsme, že by došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu,“ potvrdila třebíčská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Podle kriminalistů totiž oba bratři svá zvířata netýrali fyzicky, chovali je ale v nevhodných podmínkách. Za to je teď čeká správní jednání, ve kterém jim hrozí až půlmilionová pokuta.

Reportáž Dušana Vrbeckého (zdroj: ČT24)

Přestupkové řízení může být podle dotčených úřadů nakonec pro oba bratry paradoxně tvrdším trestem, než kdyby celá věc skončila u soudu. „Já jsem tento verdikt očekával, protože to od nich nebyl úmysl týrat zvířata,“ řekl starosta nadřazené obce Slavičky Jiří Válal (nez.). „Je možnost uložit jim zákaz chovu. Zabrání se tím, aby se podobná situace opakovala,“ dodal prezident Ligy na ochranu zvířat Petr Ondráček.

Bratři, kteří zvířata chovali, zůstávají v hledáčku radnice nejen kvůli přestupku. Žili totiž v podobně hrozných podmínkách jako jejich psi. O případ se proto kromě ochránců zvířat i nadále zajímá také sociální odbor třebíčské radnice. Radikální zásah v domu Dennerových zklidnil i atmosféru ve vsi, oddechli si především sousedé.