Jihlava má letos potkanů víc než jindy, zahájila deratizaci

Jihlava - V Jihlavě nakladli pracovníci deratizační firmy stovky otrávených návnad na potkany. Museli kvůli tomu do skladů, sklepů, kanalizačních šachet a dnes i do části středověkého podzemí. Otrávené návnady se do podzemních chodeb rozmísťují každoročně. Letos se však potkani kvůli mírné zimě přemnožili a obyvatelé si jich všímali i na sídlištích.

Deratizace se v Jihlavě koná pravidelně, letos začala před týdnem a potrvá do 22. dubna. Město za celoplošný zásah proti hlodavcům platí kolem 200 tisíc korun. „Snažíme se oslovit i veřejnost a několik set dopisů rozesíláme do firem, aby se připojily k deratizaci,“ uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Díky tomu se hlodavci ve městě nepřemnožují. Letos ale zpráv o výskytu potkanů v ulicích přibylo. Zvířata se objevují se nejenom v kanálech, ale už i v parcích a na sídlištích. „Letos je to tím, že byla zima velmi mírná, tak je to intenzivnější. Myslím, že to je asi o polovinu víc než v jiných letech,“ odhadl deratizér Skřivánek.

Prahu čeká deratizace
Zdroj: ČT24

Na plošné deratizaci Jihlavy bude pracovat celkem 8 skupin. Jedna z nich vstoupila i do jihlavského podzemí. Do chodeb, měřících dohromady 25 kilometrů, položí zhruba 3000 návnad. Pracovníci deratizační firmy celý podzemní systém neprocházejí. Návnady pokládají pouze do míst, kde na výskyt potkanů upozorní správci podzemí. „Správci podzemí ta místa znají. Vědí, kde návnada zmizela a kde leží další,“ vysvětlil Tulis.

„Posbíráme staré návnady, které byly položené před rokem a dáme zase nové, čerstvé.“ upřesnil jednatel deratizační firmy František Skřivánek. V jihlavském podzemí se objevují hlavně potkani, krysy se v těchto chladných a vlhkých prostorách nevyskytují. „Podzemí máme napojené na kanalizační štoly a vůbec na kanalizační řád. Odsud se potkani dostávají i do sklepů a do domů,“ upozornil správce jihlavského podzemí Jan Šustr.

Jihlava se pustila do boje s přemnoženými potkany (zdroj: ČT24)

Nejčastěji potkani přežívají v odpadkových koších, kanálech a dírách v zemi. A právě z takových míst hlásí lidé zvířata nejčastěji. „Základem je pořádek kolem kontejnerů. Potkani se stahují tam, kde mají potravu,“ zdůraznil mluvčí Tulis.

Po požití otrávené návnady potkan uhyne během několika dnů. Součástí deratizace je také sběr uhynulých hlodavců. Přeživší potkani se ale dokážou snadno rozmnožit. Ročně mají mladé až pětkrát, v jednom vrhu šest až 12 kusů. Hlodavci přenášejí řadu chorob, lidé se od nich mohou nakazit třeba salmonelózou a leptospirózou.