Metrostav rozšířil žalobu, chce za Blanku ještě o miliardu více

Praha – Další miliardu korun chce po Praze stavební společnost Metrostav v rámci dluhu, který vymáhá za stavbu tunelového komplexu Blanka. Žalobou, která se nyní rozšířila z 2,7 na 3,7 miliardy korun, se zabývá rozhodčí soud. Samotná stavba tunelů, které se mají stát severozápadní součástí Městského okruhu v Praze, nepokračuje. Arbitráž by kromě zaplacení dluhu měla vést také k jejímu obnovení.

Metrostav oznámil, že nově k částce, o kterou žaluje Prahu, připojil především peníze za Trojský most. Mluvčí firmy František Polák uvedl, že jde o poslední část dluhu, kterou město dosud nezaplatilo s odkazem na pochybnosti o platnosti smlouvy.

Arbitráž mezi Prahou a Metrostavem probíhá od ledna, zatím neskončila. Příští stání proběhne v pátek, mohlo by spor již nadobro uzavřít. Městské zastupitelstvo přitom již schválilo změny projektu a magistrát se na práci, kterou je ještě třeba provést, také dohodl s Metrostavem.

Komplex tunelů pod severovýchodním okrajem pražského centra, který má odvést dopravu z ulic, zakonzervoval Metrostav loni 7. prosince. Nepokračuje ani v dostavbě Trojského mostu, který je součástí komplexu. Přerušení stavby zdůvodnil právě chybějícím schválením dalších prací a vysokým dluhem. Praha zhruba rok za stavbu Blanky neplatila, primátor Tomáš Hudeček později uvedl, že kvůli podezření, že smlouva s Metrostavem není platná.

Rozhodčí soud již při předchozích stáních vydal předběžný verdikt, podle kterého smlouva platná je, Metrostav tak musí Blanku dokončit a Praha za ni zaplatit. Konečný verdikt by mohl být obdobný. Obnoví-li se v nejbližší době práce na Blance, je podle primátora Hudečka možné očekávat na podzim její otevření. I kdyby se tak nestalo, nebyl by to první termín, který se nepodařilo naplnit. Podle původních plánů měla Blanka sloužit řidičům již od roku 2011. Ještě loni na podzim se napevno počítalo s otevřením letos 1. května.

Vydáno pod