Plzeňský kraj bude škrtat vlaky, chce zrušit tři desítky a ušetřit 40 milionů

Plzeň – Rozsáhlé škrty v železniční dopravě chystá na příští rok Plzeňský kraj. Zruší ranní a večerní vlaky na nepomucké a železnorudské trati, dalším spojům zkrátí trasu nebo omezí jejich jízdu pouze na víkendy. Rozsáhlé omezení chystá kraj pro trať do Boru na Tachovsku, kam bude nadále posílat vlaky pouze od čtvrtka do neděle.

Zatímco v minulosti patřil Plzeňský kraj k těm, které železniční dopravu podporovaly a rozvíjely, loni začal vlaky naopak omezovat a bude v tom i nadále pokračovat. Pro příští rok chce krajský koordinátor dopravy Poved omezit vlaky na trasách z Plzně na Nepomuk, Železnou Rudu a Žihli a také na některých lokálkách. Podle deníku Právo tak chce kraj snížit náklady na osobní a spěšné vlaky zhruba o 40 milionů korun.

Připravovaná omezení oznámila ředitelka Povedu Zdeňka Kmochová v dopisu starostům. Přehled změn potom organizátor dopravy zveřejnil na webu. Obce, případně i nespokojení cestující mohou až do 28. července posílat připomínky.

Omezení vlaků na jednotlivých tratích:

  • 160 (Plzeň–Žatec): 4 spoje v části trasy zrušeny
  • 170 (Beroun–Cheb): 1 spoj pojede jen ve vybrané dny, osobní vlaky Plzeň–Planá odkloněny do Bezdružic, zavedeny nové spěšné vlaky
  • 175 (Rokycany–Nezvěstice): 5 spojů v části trasy zrušeno
  • 178 (Svojšín–Bor): od pondělí do středy bez dopravy, po zbytek týdne jen 4 spoje
  • 182 (Staňkov–Poběžovice): ze Staňkova do Horšovského Týna provoz jen o víkendech
  • 183 (Plzeň – Železná Ruda): 9 spojů zrušeno, 1 pojede jen o víkendech
  • 185 (Klatovy–Horažďovice): 1 spoj zrušen, 3 spoje jen ve vybrané dny
  • 190 (Plzeň – České Budějovice): 7 spojů zrušeno (ale 1 nově zaveden)
  • 191 (Nepomuk–Blatná): 2 spoje zrušeny

Kromě škrtů jednotlivých spojů nebo omezení jejich jízdy například jen na víkendy chystá Plzeňský kraj větší změny na čtyřech konkrétních tratích. Na lokálce mezi Svojšínem a Borem, kde dnes jezdí denně tři páry vlaků a další dva páry v pracovní dny, má od přístího roku, resp. letošního prosince zůstat provoz vlaků pouze od čtvrtka do neděle vždy s pouhými dvěma páry spojů.

Drastické omezení chystá kraj také na trati Staňkov–Poběžovice. Bude výrazněji rozdělena v Horšovském Týně, mezi Staňkovem a Horšovským Týnem budou vlaky jezdit pouze o víkendech, ve zbytku trasy zůstane rozsah provozu podobný současnému. Obdobná, i když mírnější změna nastane také mezi Domažlicemi a Planou. S jednou výjimkou na ní nemají zůstat žádné přímé vlaky, bude třeba přestupovat v Tachově. Rozsah dopravy by ale v obou částech trati zůstal podobný jako v současnosti.

Změna konceptu potom čeká trať z Plzně na Mariánské Lázně, po které již nebudou v celé délce jezdit osobní vlaky. Místo nich objedná kraj přímé spoje z Plzně do Bezdružic a spěšné vlaky z Plzně do Plané.

Nový jízdní řád vlaků začne platit 14. prosince. Většina krajů zveřejní jeho navrhovanou podobu v červnu, oproti Plzeňskému kraji tak ponechají pro připomínky podstatně méně času – zhruba měsíc. Konečná podoba grafikonu by potom měla být hotová v září.