Rekonstrukce ničí památku Dlouhá stoka, tvrdí sdružení z Krásna

Krásno (Sokolovsko) – Rekonstrukce ničí podle místních lidí technickou památku Dlouhá stoka v Krásnu na Sokolovsku. Poukázali na poškození historické části vodního kanálu v místech, kde pracovala těžká technika. Správa Povodí Ohře, která rekonstrukci objednala, ale odmítá, že by oprava památku poškodila. Památkáři potom tvrdí, že úsek stoky byl poškozen již dříve. Do Krásna proto zamířila památková inspekce ministerstva kultury.

Poničila rekonstrukce technickou památku? (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Dlouhé stoky v Krásně je na první pohled zcela v pořádku. Podle lidí ze sdružení Mladí občané ale těžká technika během práce poškodila původní konstrukce, které skončily zahrabené pod valem. „Dochází k naprosté destrukci původní podoby,“ podotkl Jan Kříž ze sdružení.

Podle mluvčího Povodí Ohře, které si práce na úpravě koryta objednalo, je ale všechno v pořádku. „Všechno se děje na základě projektové dokumentace, která byla schválena jak památkáři, tak vodoprávním úřadem. V současné době tam nejsou známé žádné rozdíly,“ uvedl mluvčí správy povodí Jan Svejkovský. To sice Jan Kříž připustil, je však přesvědčen, že práce probíhají podle schválené dokumentace pouze proto, že neproběhl dostatečný historický průzkum. Památkáři ale svůj postup také hájí a tvrdí, že část Dlouhé stoky byla poškozena již dříve.

Do Krásna zamířila památková inspekce ministerstva kultury, která posoudí, zda k poškození historické stoky při rekonstrukci opravdu došlo, nebo jde o dědictví minulosti. Inspektoři si postup prací prohlédli počátkem týdne, výsledek jejich šetření bude podle mluvčí úřadu Heleny Markusové k dispozici během tří týdnů. „Potom inspekce zváží další postup,“ dodala mluvčí.

Dlouhá stoka vznikla v 16. století, byla dlouhá přes 30 kilometrů. Jejím hlavním úkolem bylo dovést vodu z Kladského rybníka pro těžbu cínu v okolí Krásna a Horního Slavkova. Během rekonstrukce za necelých 15 milionů korun nechává Povodí Ohře vyčistit a zpevnit 16 kilometrů Dlouhé stoky.