Nehoda odstraněna, kolona na D1 před Brnem zůstala do večera

Domašov (Brněnsko) – Kolona na dálnici D1, která se celé odpoledne tvořila před Brnem ve směru od Prahy, se zcela rozjela až před sedmou večer. Dlouhá byla až deset kilometrů, začínala u křižovatky s bratislavskou dálnicí, před níž byla vozovka zúžená kvůli opravě. Odpoledne dálnici blokovala také nehoda tří aut, krátce byla i uzavřena. Její odstranění však situaci nezlepšilo. Kolony se mohou vytvářet i na rychlostní silnici R10 u obce Tuřice, kde ráno havaroval kamion. Po dlouhé vyprošťovací operaci je sice komunikace průjezdná, kvůli poškozeným svodidlům jsou ale levé pruhy v obou směrech uzavřeny.

D1: Kolona zůstala i po odstranění nehody

Dálnice D1 je před Brnem ve směru od Prahy od brzkého odpoledne ucpaná. Nejprve na ní havarovala tři osobní auta a po půlhodinové úplné uzavírce byl zhruba dvě hodiny průjezdný jen jeden pruh. Když se podařilo havarovaná auta z dálnice odvézt, kolona se mírně zkrátila, ale potom se situace zase zhoršila. Před brněnskou křižovatkou s dálnicí D2 je podle silničářů omezen provoz, což způsobilo komplikaci v dopravní špičce před prodlouženým víkendem. Až kolem sedmé večer byl provoz na dálnici u Brna bez zdržení.

Policie zatím nezná příčinu nehody, po které se kolona vytvořila. Skončila poškozením tří aut a utrpělo při ní zranění šest lidí. U čtyř z nich šlo pouze o oděrky a pohmožděniny, ale dva další jsou zraněni vážně. „Těžká poranění utrpěli muž a žena. Oba převezly sanitky do nemocnice v Brně-Bohunicích,“ přiblížila mluvčí záchranářů Barbora Zuchová. Na místě se stala ještě jedna nehoda, avšak ve směru na Prahu, a neměla tak vážné následky. „Patrně havarovali řidiči, kteří se nevěnovali řízení, ale sledovali místo neštěstí,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Kolona vozidel ve směru na Brno
Zdroj: ČT24/ČT Brno

R10: Kamion uzavřel silnici na mnoho hodin, levý pruh bude průjezdný až v sobotu

Na silnici R10 se po ranní nehodě kamionu vysypala krmná mouka na výrobu směsi pro zvířata. Samotný kamion skončil na boku a řidiče museli hasiči vyprostit z kabiny. „Se středně těžkými zraněními byl převezen do mladoboleslavské nemocnice k ošetření,“ uvedl policejní mluvčí David Schön. Podle mluvčí středočeské záchranky Petry Effenbergerové utrpěl středně těžká poranění, ohrožen na životě ale není. Z kamionu vyteklo 50 až 70 litrů nafty, kterou hasiči zachytili v nedaleké strouze.

Rychlostní silnici se podařilo zprůjezdnit až kolem druhé odpoledne, ale v obou směrech zůstávají uzavřeny levé pruhy. Kamion při nehodě poškodil svodidla, jejich oprava podle informací silničářů potrvá až do soboty.

Kamion od rána blokoval R10 u Tuřic (zdroj: ČT24)