Západočeský útulek přišel o koně, podle veterinářů je týral

Nýřany (Plzeňsko) – Na azyl pro zvířata Dream Horse v západočeských Vejprnicích se zaměřili veterináři. Zajímali se o koně, který v azylovém zařízení pobývá dva roky a podle bývalé majitelky se jeho stav výrazně zhoršil. Nýřanská radnice, která o případu rozhodovala, nařídila zabavit spolku koně, navíc zvířecímu azylu hrozí pokuta a zákaz činnosti.

Kvůli týrání koní hrozí vejprnickému útulku zákaz činnosti (zdroj: ČT24)

Krajští veterináři vyrazili do Vejprnic, aby zkontrolovali stav koně, který je v místním zvířecím útulku dva roky. Veterinární správa podle ředitele Richarda Bílého zjistila „porušování zákonů“. Sdružení Dream Horse, které se spolu s místními dobrovolníky o zvířata stará, koním podle kontrolorů nezajišťovalo pravidelnou stravu, neposkytlo jim dostatečné výběhy ani přístřešky na noc.

Vedení útulku ale odmítá, že by se o svěřence starali špatně. „Naše zvířata jsou v naprostém pořádku, jak ve výživovém stavu, tak i co se týče jejich ustájení,“ ubezpečila Jitka Tomášková ze sdružení azylu pro zvířata.

Nýřanská radnice, která dostala případ na stůl, ale dala zapravdu veterinární správě a nařídila odebrání koní. V historii útulku se něco takového stalo poprvé. Sdružení se chce bránit, proti rozhodnutí městského úřadu se v nejbližších dnech odvolá a uvažuje i o sepsání petice. Současně mu ale kvůli týrání koní hrozí i pokuta a také zákaz činnosti.