Soukromé učiliště v Havířově neplatilo nájem, majitel budovu uzavřel

Havířov (Karvinsko) – Po velikonočních prázdninách se 250 učňů ze soukromého havířovského učiliště Baron School nedostane do školy. Její majitel se kvůli téměř čtyřmilionovým dluhům provozovatele rozhodl zavřít ji – již vyměnil zámky, od kterých mají žáci a učitelé klíče. Sami učni o tom oficiálně nic nevědí, stejně je na tom i kraj, který ale ubezpečil, že pokud se situace nevyřeší, nechá učně dostudovat na svých školách.

Jiří Loučka o uzavření učiliště v Havířově (zdroj: ČT24)

Majitel budovy, kde sídlí havířovské soukromé střední odborné učiliště, nechal objekt zamknout a vyměnil zámky. Provozovatel školy mu dluží téměř čtyři miliony korun na nájemném i energiích, vlastník budovy Jan Tesarčík přitom tvrdí, že měl se školou dlouho trpělivost. „Přestali platit v září 2012. Ze začátku to byly neustálé sliby: 'Zaplatíme příští měsíc, zaplatíme další měsíc.' Ale posledního půl roku s námi vůbec nekomunikují,“ uvedl Jan Tesarčík.

Že se nebudou mít po Velikonocích kam vrátit, se učni z havířovské Baron School dozvěděli až od štábu České televize. Oficiálně jim nikdo nic neřekl. Jsou rozčarováni, za studium platí 500 korun měsíčně. „Mám poslední dva měsíce do konce studia a chtěla bych to dodělat. Takže mi to vadí,“ podotkla učnice soukromého učiliště. Podle krajského školského odboru ale budou moci učni – nevyřeší-li se situace na Baron School – dostudovat na krajských školách.

Pro kraj je přesto situace velmi ošemetná. Učiliště ročně dotuje jedenácti miliony korun. „Pokud nastane stav, že bude škola uzavřena, budeme uvažovat o pozastavení dotací,“ řekl vedoucí školského odboru Libor Lenčo. Ani on však zatím o situaci nic neví. Po Velikonocích ale chce na učiliště poslat inspekci.

Baron School je projekt Jiřího Barona, bývalého předsedy dozorčí rady zkrachovalé Moravia banky. Za její vytunelování dostal tři a půl roku vězení, na další rozsudek kvůli Klausově amnestii už nedošlo. Nyní se o něj opět zajímá policie. Zatím ale kvůli nezaplaceným fakturám žádné obvinění nepadlo.