Místo skládky krmí odpadem žížaly

Bělotín (Přerovsko) – Likvidace tun městského bioodpadu může vyjít až osmkrát levněji díky žížalám kalifornským. Posečenou trávu a listí navíc přemění na ceněné hnojivo. Své o tom vědí například v Bělotíně na Přerovsku, kde tak letos ušetřili desítky tisíc korun. Není s nimi téměř žádná práce, nikam neutečou a jednou za měsíc jim stačí čerstvá dávka zeleného odpadu.

Kalifornské žížaly likvidují odpad (zdroj: ČT24)

Tento speciální druh malých, červených a žravých žížal je díky svému apetitu a schopnosti rychle se rozmnožovat v rozkládání zbytků mnohem výkonnější než domácí žížaly hnojní. Zastupitelé Bělotína jich proto objednali celý kamion. A důvod? Nechtěli dávat obrovské množství posečené trávy na skládku, tvrdí starosta Eduard Kavala (KDU-ČSL). „Je to nesmysl a hrozně drahá záležitost,“ dodává. 

Za rok by tyto žížaly mohly v Bělotíně zlikvidovat i 200 tun odpadu. Vznikne z něj okolo 50 tun biokompostu. Od obce jej odebírá místní zemědělec, který s ním hnojí okolní pole. Podle něj biokompost dokáže nahradit minerální hnojivo, které není pro životní prostředí ideální. „Tím že žížaly zpracovávají čisté organické zbytky bez příměsí chemikálií, tak z nich vypadávají čisté peletky vysoce hodnotného humusu,“ řekl ČT Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Zastupitelé si spočítali, že díky žížalám jen letos ušetří desetitisíce korun. Kalifornské žížaly se k nám poprvé dostaly asi před dvaceti lety. Pořizují si je i vinaři z jižní Moravy, kteří je krmí odpadem z révy.