Starý, nebo nový? Spor o kříž málem skončil mezinárodní ostudou

Dobroutov - Mezinárodní ostudou málem skončila snaha rumunské vlády instalovat v Dobroutově na Jihlavsku dřevěný pravoslavný kříž. Má být náhradou za repliku původního pietního kříže, který v roce 1945 vztyčili rumunští vojáci. Podobných křížů je přitom v celé republice jen několik desítek. Proti stavbě nového památníku se ale postavil jeden z místních obyvatel.

Pravoslavné kříže stavěli na konci druhé světové války na Moravě rumunští vojáci na památku svých padlých kamarádů. Jeden z nich vztyčili v roce 1945 i v Dobroutově. Byl z březového dřeva, a když po letech zetlel, nahradila jej obec železnou replikou. Teď se rumunská ambasáda nabídla, že v obci vztyčí kříž nový. „I když to byla replika, stála tu několik desítek let, toho si velice vážíme. Na druhou stranu jsme pro, abychom vyrobili pomník, který bude důstojnou památkou padlých vojáků,“ vysvětlil tajemník rumunského velvyslance Gabriel Mares.

Na výrobě zdobeného dřevěného kříže už dokonce pracují rumunští umělci, přesto z jeho instalace v Dobroutově málem sešlo. Obec se totiž rozhodla starý kříž odstranit a proti tomu se postavil místní rodák Miroslav Vaněk. Právě on v roce 1973 vyrobil železnou repliku původního kříže. Dnes argumentuje i tím, že jeho replika mnohem věrněji připomíná původní památník.

„Chtěli jsme ho odstranit s tím, že ho zatím uklidíme do obecního skladu. V žádném případě se neplánovalo, že se odveze do šrotu,“ snažil se mírnit vášně starosta Dobroutova Václav Vavroušek (nez.). Hrozící mezinárodní ostudu nakonec odvrátili až oslovení památkáři. Podle nich je sice kovová replika původního kříže významnou stavbou místního významu, nicméně stát prý může i jinde. „Netrváme na tom, že musí být na tomto místě. Nenacházíme se na plošně chráněném území a ani kříž sám není zapsanou kulturní památkou,“ potvrdila za památkový ústav v Telči Gabriela Kaščáková.

S tímto řešením nakonec souhlasil i Miroslav Vaněk. Pro původní kříž teď bude obec hledat jiné místo, nový pak bude slavnostně vztyčen 7. června. Rumunští vojáci tak budou mít do budoucna v Dobroutově památníky hned dva.