Škola v exekuci: Do havířovské školy se ráno učni nedostali

Havířov – Dvě stě padesát žáků soukromého učiliště Baron School v Havířově se ráno nedostalo do školy. Místo nich tam začal úřadovat exekutor a insolvenční správce. Provozovatel skoro dva roky neplatil majiteli budovy nájem, topení ani elektřinu, dluží čtyři miliony. Před Velikonocemi proto majitel vyměnil zámky. Škola také dluží některým svým zaměstnancům, učitelé od února nedostali plat. Mnozí učni se až dnes dozvěděli, že mají v úterý a ve středu mimořádné ředitelské volno. Pak zřejmě přejdou do jiné školy.

Exekutorský koncipient Lukáš Jirsa potvrdil, že vede ve společnosti, která školu provozuje, šetření. „Aktuálně zjišťujeme stav majetku a možnosti, jak získat prostředky na zaplacení dluhů,“ uvedl Jirsa.

Dva dny volna po prázdninách

Česká televize o vygradovaném problému informovala už před Velikonocemi, představitelé Baron School odmítli a odmítají situaci komentovat. Mezitím vyhlásilo vedení školy ředitelské volno. „Ředitelské volno bylo uděleno proto, abychom žáky uchránili případnému psychickému tlaku a hloupých dotazů týkajících se páteční reportáže ČT. Učiníme opatření, která věci uvedou do rovnovážného stavu,“ sdělila ředitelka Renáta Bajtková za vedení školy. Dodala, že od čtvrtka poběží výuka normálně podle rozvrhu.

Majitel budovy Jan Tesarčík však o obnovení výuky od čtvrtka pochybuje. „Neudělali nic, co by situaci změnilo. Po dvaceti měsících, kdy nám Jiří Baron neplatí nájem ani služby, jsme nuceni uzavřít prostory a začít hájit své zájmy,“ upozornil Tesarčík.

Žáci soukromého učiliště Baron School v Havířově se ráno nedostali do školy

Učni nic netušili, zato učitelé již dva měsíce čekají na výplatu

O finančních potížích školy nevěděli učni ani jejich rodiče. Na posledních třídních schůzkách vše vypadalo v nejlepším pořádku. „Je to hrozná situace, vůbec nevím, kam budu schodit do školy, možná budu muset někam daleko dojíždět. Mám tu školu ráda, nechtěla bych jinam,“ uvedla učnice z Baron School. Učitelé a další zaměstnanci naopak mohli tušit, že něco drhne. Výplatu dostali naposledy v únoru. „Papírově jsme výplatu obdrželi, ale to je všechno. Fyzicky na účet mi peníze nepřišly. Půjčuji si od příbuzných,“ řekl České televizi učitel Baron School Patrik Grygar.

Pokud se managementu školy nepodaří dluhy zaplatit a domluvit se s majitelem budovy, škola patrně zůstane zavřená. V tom případě Krajský úřad Moravskoslezského kraje, který do Baron School posílá ročně dotaci jedenáct milionů korun, umožní učňům dostudovat na některém z učilišť, která zřizuje. Potvrdil to vedoucí školského odboru Libor Lenčo. Dodal, že pokud škola nezačne fungovat, přestane dostávat dotaci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Havířovská soukromá škola nabízí od roku 1992 obory kuchař-číšník, pekař, cukrář, sladovník-pivovarník, řezník-uzenář, mechanik, opravář motorových vozidel, truhlář, karosář, krejčí a instalatér. Rodiče platili za děti 500 korun měsíčně.

Škola je projektem podnikatele Jiřího Barona, který byl řadu let vyšetřovaný a poté i hlavní obžalovaný v kauze zkrachovalé Moravia Banky. Byl předsedou dozorčí rady.

Jiří Baron jako hlavní obžalovaný v kauze vytunelování Moravia Banky
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Do Moravia Banky vložilo v devadesátých letech více než sto tisíc lidí téměř deset miliard korun. Přesto zkrachovala. Hlavním obžalovaným v následném asi desetiletém soudním procesu byl Jiří Baron, který byl podezřelý, že banku pomocí spřízněných firem vytuneloval. Soudy neměly příležitost případ dokončit, vztahovala se na něj amnestie Václava Klause, která zastavila mnohé případy závažné hospodářské kriminality.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)