Malebný lesík u Bernartic ukrývá nebezpečný důl

Bernartice – Turisti či houbaři by se měli zdaleka vyhnout lesíku nedaleko Bernartic na Trutnovsku. Ukrývá se tam opuštěný a chátrající uranový důl. Podle řady lidí jde o jedno z nejnebezpečnějších míst této části Krkonoš.

Nebezpečný opuštěný důl (zdroj: ČT24)

V dolu Novátor pracovalo během jeho největší slávy kolem 300 lidí. Podle odhadů se za pět let provozu podařilo vytěžit víc než čtyřicet tisíc tun radioaktivního uranu. Z místa je ale dnes černá skládka – k torzu zchátralých a rozpadlých budov nanosili lidé, co se dalo, a naopak sběrači kovů odnesli vše, co se dalo jen trochu zpeněžit.

Torzo ale nepředstavuje až takové nebezpečí, jako jsou kanály a jímky ukryté v křovinách okolo. Nejsou nijak značené, a tak hrozí, že do nich někdo spadne. Nikdo navíc neví, jak jsou hluboké.

Vlastník areálu žije v Holandsku a ČT se nepodařilo ho kontaktovat. Úspěšný nebyl ani stavební úřad, který chtěl, aby majitel objekt řádně zajistil. Jediné bezpečné místo je u ústí 65 metrů hluboké těžní jámy – označené a oplocené je ale teprve pár let.