Policie stíhá ústeckého primátora – kvůli drahému vítání občánků

Ústí nad Labem – Kriminalisté stíhají ústeckého primátora Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD). Viní je z porušení povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Případ souvisí s projektem vítání občánků. Policie rovněž požádala sněmovnu, aby jí vydala k trestnímu stíhání poslankyni za ČSSD a ústeckou radní Zuzanu Kailovou.

Až do loňského března zajišťovala vítání občánků pro ústecký magistrát společnost Darothore. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva miliony korun. O uzavření smlouvy rozhodla městská rada. Mluvčí radnice Karel Rouč už dříve řekl, že pro tehdy hlasovalo všech deset přítomných radních.

Vítání občánků se konalo několikrát do roka. Matky při něm dostávaly dárkový šek v hodnotě 5 000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Od loňského roku se akce nekonají, matky prvorozených dětí dostávají jen šeky. Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 milionu.

Podle aktuálního sdělení policie vedení města využilo svého postavení a neoprávněně umožnilo získat společnosti majetkový prospěch. Radnici tak vznikla nejméně milionová škoda, za což obviněným hrozí tříleté až desetileté vězení.

Primátor proti obvinění podal stížnost

Sám radní Macík nechtěl obvinění nijak komentovat. Primátor Mandík řekl, že si obvinění převzal v úterý v budově magistrátu. „Proti obvinění jsem již podal stížnost,“ prohlásil. Předseda ústecké ČSSD Arno Fišera, který je zároveň také členem ústecké městské rady, nechtěl obvinění svých kolegů komentovat. „Nevím o tom vůbec nic,“ podotkl. Žádost o vydání poslankyně Kailové předseda sněmovny Jan Hamáček už obdržel. 

Trestní oznámení kvůli údajnému nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO!Kraj). Haidler poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore. Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit.

Policie obvinila špičky ústecké radnice (zdroj: ČT24)

Ústecká ODS: Ať oba odstoupí

Obvinění primátora se také promítlo do politické situace ve městě; podle předsedy ústecké ODS Radima Holečka by oba obvinění měli odstoupit; opozice se podle něj bude na začátku příštího týdne zabývat i tím, zda navrhne Mandíkovo a Macíkovo odvolání. Holeček, který je zároveň poslancem, je i pro vydání Zuzany Kailové. „Její vydání k trestnímu stíhání jednoznačně podpořím,“ řekl.

Komunisté, kteří ČSSD v Ústí nad Labem dlouho pomáhají prosadit klíčová hlasování, jsou zdrženlivější. „Věc se musí prošetřit. Do případného pravomocného rozhodnutí soudu je třeba všechny mít za nevinné,“ řekl zastupitel Viktor Malinkovič.