Závora u cyklostezky odřízla chatovou osadu

Dobřichovice (Praha-západ) – Obyvatelé či chataři z osady Lavičky mezi Čeronošicemi a Dobřichovicemi zjistili, že se nemohou s auty dostat ke svým domům. Dobřichovická radnice se rozhodla udělat z příjezdové cesty cyklostezku. Auta na ni nesmějí, což zabezpečuje uzamčená závora. Kromě toho, že nemohou k domům či chatám dojet, lidem z Laviček také vadí, že závora stejně účinně zastaví jejich auta jako vozy hasičů či záchranné služby.

Část chatové osady odstřihla od světa závora (zdroj: ČT24)

Osada Lavičky známá také jako Údolí Staré Řeky leží u Berounky a prochází jí silnice spojující černošické Mokropsy s Dobřichovicemi. Dobřichovická radnice ovšem část silnice zařadila do pobřežní cyklostezky, kterou postavila. Aby byli cyklisté v bezpečí, vjezd na cyklostezku radnice před týdnem přehradila závorou. Znamená to, že se lidé do svých chat v Lavičkách nedostanou. Neznamená to pouze, že musí ujít několik stovek metrů od auta, uzavřená silnice znamená praktický problém. „Jak se budou vyvážet jímky? Jak přijede policie, jak hasiči? Závora tomu všemu brání,“ poukázal obyvatel osady.

Dobřichovičtí tvrdí, že vjezdu aut na silnici musí aktivně bránit. To, že po cyklostezce nebudou jezdit, byla totiž podmínka osmimilionové dotace, kterou město dostalo. „Bylo v podmínkách, že nějakým způsobem zajistíme, aby tam nebyl volný přístup automobilů,“ uvedl dobřichovický starosta Michael Pánek (ODS). Město sice vyhlásilo objízdnou trasu, ta je ale problematická – je nutné projet buď přes úzký můstek, nebo vodou. Karel Kapitán z řevnického hasičského sboru již oznámil, že tudy hasiči k případnému požáru v Lavičkách jezdit nebudou – lávka jejich auta neunese, přes sousední brod odmítají jezdit. „Neznáme stav toho brodu,“ podotkl. Hasiči se o umístění závory dozvěděli až se zpožděním, radnice s nimi o jejím umístění nejednala.

Odstranit závoru radnice zatím neplánuje. Slibuje ale, že si o situaci se záchranáři a lidmi z Laviček ještě promluví.