Trať u Liberce se dočká nových zastávek i vyhřívaných výhybek

Praha - Zastaralá železniční trať mezi Libercem a Tanvaldem projde rekonstrukcí. V rámci modernizace zmizí některé nevyužívané budovy a úpravy čekají i nástupiště. V některých stanicích dokonce vzniknou i vyhřívané výhybky. Současný stav trati podle Českých drah poškozuje moderní vlaky, které po ní jezdí. Modernizace by měla vyřešit i vysokou hlučnost při průjezdu vlaků.

Na trase už dva roky jezdí moderní vlaky švýcarské firmy Stadler. Na zastaralé trati ale mají velké problémy. Příliš ostré zatáčky podle ČD moderní vozidla při průjezdu poškozují a zvyšují hlučnost provozu. Po rekonstrukci by měl být průjezd celou trasou stejně tichý a bezproblémový jako v úseku mezi Smržovkou a Tanvaldem, který už modernizovaný je.

Práce by měly začít od poloviny letošního roku. Projekt počítá s modernizací trati z liberecké
zastávky Vesec přes Jablonec do Smržovky, kde se napojí na zrekonstruovaný úsek. Během modernizace z okolí trati zmizí některé nevyužívané budovy, úprav se dočkají i nástupiště a některé přejezdy. Místy vznikne také nové zabezpečení. Ve stanicích ve Vesci, Jablonci, Smržovce a Tanvaldu budou nově i elektricky vyhřívané výhybky. Rekonstrukce bude stát téměř 685 milionů korun. Cena, kterou nabídla společnost Viamont DSP, je o 55 milionů nižší, než s jakou původně Správa železniční dopravní cesty počítala.