Na neplatiče nájmu či poplatků za odpad pošlou Pardubice exekutory

Pardubice – Dluhy, které lidé nadělali u pardubického magistrátu, přijdou vymáhat exekutoři. Město se rozhodlo najít firmu, které by mohlo pohledávky předávat. Samotným úředníkům se to nedaří a dluhy rostou – loni stouply o pět milionů na necelých 53 milionů. Lidé dluží na nájemném, ale například také za odvoz odpadu.

Exekutoři budou vymáhat dluhy u pardubických neplatičů (zdroj: ČT24)

Pohledávky pardubického magistrátu se pohybují v desítkách milionů a stále rostou. Místo úředníků nyní dostanou dluhy na starost exekutoři, město věří, že výsledkem bude změna chování neplatičů. „Pokud si město najme seriózní agenturu, která má právo takové pohledávky vymáhat a má na to živnostenský list, může se to městu vyplatit,“ podotkl advokát Pavel Jelínek. Podle náměstka primátorky Michala Koláčka (SPP) může už samotné uzavření smlouvy s exekutory pomoci ke snížení dluhů. „Bereme to jako určité varování pro dlužníky, že touto cestou jsme ochotni jít,“ uvedl.

Magistrát se mohl inspirovat například u městského dopravního podniku. I ten předává dluhy z nezaplacených pokut firmám na vymáhání pohledávek a dále se o ně nestará. „Část peněz, řádově 25 procent, dostaneme okamžitě na účet dopravního podniku,“ přiblížil ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Pardubice vyberou exekutorskou firmu ve výběrovém řízení. Náměstek Koláček ubezpečil, že jejích služeb nebude město využívat automaticky, jakmile naskočí první koruna dluhu, ale s neplatičem se vždy nejprve pokusí dohodnout.