Čtveřice kšeftovala se zbraněmi, hrozí jim až osm let vězení

Trutnov – Trutnovští kriminalisté v úterý zadrželi čtveřici mužů, kteří podle nich kupovali nefunkční střelné zbraně, následně je plně zprovoznili a nabízeli k prodeji. Při domovních prohlídkách u nich našli i pět kilo trhaviny trinitrotoluen (TNT) včetně rozbušek. Jeden z mužů měl i funkční kulomet, který chtěl prodat.

Zásahová jednotka si došla pro muže do jednoho paneláku v Trutnově, zatýkalo se i v sousední Svobodě nad Úpou. Na stopu přivedli trutnovské kriminalisty kolegové z vojenské policie.

Čtveřice ve věku 27, 42, 48 a 50 let si vyslechla obvinění z nedovoleného ozbrojování. Třem z nich hrozí v případě odsouzení až osm let vězení a jednomu, který se v případu podle policie nejméně angažoval, dva roky vězení.

Muži nakupovali nefunkční samopaly nebo pistole, k jejichž držení není potřeba žádné oprávnění či licence. Poté, co je upravili do funkčního stavu, je přes internet prostřednictvím nabídek jednotlivých komponentů nabízeli na prodej. „Případnému zájemci pak při rozhovoru nabídli i tyto plně funkční střelné zbraně nebo zakázané doplňky ke zbraním jako například tlumiče,“ popsala policejní mluvčí Ivana Ježková.

Hlavním organizátorem byl podle dosavadních zjištění nejstarší ze čtveřice, který transakce plánoval a zajišťoval nákup znehodnocených zbraní. Spolu se sedmadvacetiletým synem z nich pak vytvořili zbraně schopné střelby.

Při následných domovních prohlídkách našli policisté velké množství zbraní a také TNT. Kvůli bezpečnosti v této souvislosti preventivně evakuovali čtyři okolní domy. „I samotné odborníky, kteří každodenně pracující s nebezpečnými látkami a výbušninami, překvapilo tak velké množství zajištěné výbušniny i množství zajištěného vojenského materiálu a zbraní,“ doplnila Ježková.

Kriminalisté odhalili nelegální obchodníky se zbraněmi (zdroj: ČT24)