Konec interny v nemocnici v Mariánských lázních je na spadnutí

Mariánské Lázně – Zčásti soukromá nemocnice v Mariánských Lázních v květnu nejspíš zruší poslední akutní lůžka, která jsou v provozu 24 hodin denně. Zůstanou jen ambulance. O pacienty by se měla postarat krajská nemocnice v Karlových Varech.

V Mariánských Lázních se nejspíš zruší interna (zdroj: ČT24)

Už vloni musela nemocnice v Mariánských Lázních omezit operace a zrušit více než polovinu z původních 87 akutních lůžek. Zbylo jen interní oddělení. I to ale teď nejspíš skončí. „Nemocnice v Mariánských Lázních požádala sama VZP o ukončení smlouvy na akutní lůžkovou péči na interním oddělení, a to k 1. květnu,“ potvrdil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. 

Právě 24hodinový provoz akutních lůžek interny podle vedení táhne nemocnici ke dnu. Jen loňská ztráta celého zařízení byla 27 milionů korun. Podle předsedy dozorčí rady nemocnice je problém v nedostatku personálu, ale i nezájmu pacientů. Ze 27 lůžek bývá v průměru obsazeno jen 8. „Lidé potřebují (naši) nemocnici pro nouzové řešení. Když si ale vyhledávají nemocnici pro vlastní operaci, tak se obracejí jinam,“ tvrdí předseda dozorčí rady Jiří Chval. 

Místo interny už jen následná péče?

Manažeři převážně soukromého zařízení zatím nechtějí situaci komentovat s tím, že o nemocnici budou znovu jednat se zdravotní pojišťovnou. Ta je připravená převést případně část lůžek na následnou péči. 

Proti omezení lékařské péče v lázních už před rokem a půl protestovaly asi tři stovky lidí. Podle krajské nemocnice se ale pacienti nemusejí obávat. Postarají se o ně v Chebu a Karlových Varech.

V Mariánských Lázních tak pravděpodobně zůstane jen následná péče a interní a chirurgická ambulance.