Archeologové objevili pod náměstím historický pranýř

Brno – Přesně 21 dnů po uzavření Zelného trhu v Brně se archeologové pochlubili s prvními nálezy. Pod povrchem náměstí nalezli historický pranýř, unikátem je také sklep ze 14. století. Historici odhadují, že to nebude poslední překvapivý nález. Rekonstrukce náměstí za 60 milionů korun potrvá až do letošního podzimu.

„Věděli jsme, že archeologie na Zelném trhu bude bohatá, i když je hodně narušená minulými výkopy inženýrských sítí. Některé věci, které se nám podařilo odkrýt, jsme ani nečekali,“ prozradil vedoucí výzkumu a archeolog z obecně prospěšné společnosti Archaia Brno Antonín Zůbek.

Překvapením byl třeba nález středověkých sklepů v centrální části náměstí. „Zřejmě nesouvisejí s měšťanskou zástavbou, protože hodně zasahují do plochy někdejšího tržiště. Mohly zabezpečovat i chod tržiště například jako skladovací prostory pro rychle se kazící zboží,“ dodal Zůbek.

Archeolog Antonín Zůbek o objevech na Zelném trhu (zdroj: ČT24)

Naopak to, že by na náměstí mohli narazit na zbytky pranýře, archeologové tušili. „Poprvé je zmiňován už ve středověku, ale místo, kde tehdy stál, je neznámé. Pro období novověku máme ikonografické prameny, které zobrazují pranýř v dolní části náměstí,“ vysvětloval Zůbek. A právě tam archeologové kruhový základ pranýře našli.

Kromě toho archeologové vykopali tisíce zlomků keramických nebo skleněných nádob, desítku mincí nebo hřebínek. Většina nálezů pochází z období 13. a 14. století. Úkolem archeologů je náměstí podrobně zmapovat a také vyzvednout a zakonzervovat co největší množství předmětů.

Rekonstrukce Zelného trhu začala v březnu. Šedesátimilionová investice promění historické náměstí v odpočinkovou zónu se stromy, lavičkami a vodními prvky. Hotovo má být na podzim, o tradiční vánoční trhy na „Zelňáku“ by Brňané tedy ani letos přijít neměli.