V Dukovanech je živo: Průzkumné vrty i stavba nových věží

Dukovany - V okolí Jaderné elektrárny Dukovany dnes začaly geologické průzkumy. Mají zjistit, jestli je terén vhodný pro případnou výstavbu nových bloků. Mezitím probíhá výstavba nových chladicích věží. Proti stávajícím budou zhruba sedmkrát nižší. Dokážou tak lépe odolávat zemětřesení, tornádu a dalším případným extrémním výkyvům počasí.

Vrtné soupravy prověří stabilitu podloží, ale hlavně prozkoumají zdroje podzemních vod. Případná havárie nových bloků - pokud vzniknou - nesmí podzemní vody ohrozit. Nejdelší vrt z celkových deseti povede do stometrové hloubky. 

Výstavba nových chladicích věží představuje investici v hodnotě 800 milionů korun. Uvnitř střeženého areálu vyrostou dva objekty obsahující vždy šestici věží s ventilátory. První objekt, na kterém už se pracuje, bude plně funkční do konce příštího roku, druhý bude dokončen v roce 2016.

K chlazení zařízení elektrárny teď slouží osm železobetonových chladicích věží, vysokých 125 metrů, s přirozenou cirkulací vzduchu. Nové věže s ventilátory budou vysoké jen 17 metrů. Jejich výstavba patří mezi organizačně nejnáročnější a nejdražší opatření, která vyplynula ze zátěžových testů prováděných po havárii japonské elektrárny Fukušima (čtěte víc). Staré věže by mohl poničit vítr s rychlostí kolem 240 kilometrů za hodinu. „Ale taková rychlost větru tady nikdy nebyla,“ podotkl mluvčí elektrárny Petr Spilka. 

Nynější vysoké věže budou fungovat i po dokončení věží s ventilátory. „Budou pořád chladit turbíny,“ vysvětlil mluvčí. Nové věže budou zajišťovat chlazení bezpečnostních systémů elektrárny. Oba způsoby chlazení bude případně možné propojit.

  • Dukovanská elektrárna pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektrického proudu. V provozu je 29 let. ČEZ se snaží investicemi prodlužovat její životnost; první blok měl podle původního projektu fungovat do roku 2015. Podle nynějších představ provozovatele by měly Dukovany fungovat nejméně do roku 2030 až 2035, kdy by v této lokalitě mohl být zprovozněn nový jaderný blok. Rozhodnutí o jeho stavbě zatím nepadlo. Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Vysočiny koncem března uvedl, že chce vnést téma výstavby nového dukovanského bloku do debaty o budoucnosti jaderné energetiky v Česku.