Malotřídce v Kostelci zvoní umíráček

Kostelec – Tento školní rok je pro malotřídku v Kostelci u Hluboké nad Vltavou poslední. Chodí do ní jen čtyři děti a její provoz je příliš nákladný. Malotřídku ale nejvíc využívají děti z nedalekého azylového domu – a jejich matky nemají peníze na to, aby platily dětem dojíždění do města.

Malotřídce v Kostelci zvoní zvonec (zdroj: ČT24)

Malotřídka je odloučeným pracovištěm Základní školy v Hluboké nad Vltavou. Roční rozpočet školy činí dvacet milionů korun, malotřídka z toho spolkne skoro osm set tisíc korun. Proto ředitel školy Jaroslav Schmied navrhl její zrušení. Děti z malotřídky se začlení mezi čtyři stovky hlubockých žáků.

Podle radních je to jediné řešení. „Chceme podporovat azylový dům, ale musíme i počítat,“ obhajuje rozhodnutí starosta Hluboké Tomáš Jirsa (ODS). Radnice třídu uzavře na konci června. Bez práce zůstane učitelka i družinářka.

Matkám žijícím v azylovém domě se to ale nelíbí. Peníze na dojíždění do 12 kilometrů vzdálené školy nemají. Proti jsou i správci centra. „Rozhodnutí radnice považuji za hloupé a odsuzuje tuto osadu k zániku,“ domnívá se Marie Paukejová ze Správy krizového centra pro matky s dětmi.

Azylový dům uzavření malotřídky neohrozí. Funguje už patnáct let, za tu dobu se v něm ubytovalo víc než dvě stě matek s dětmi.