Regionální letiště se připravují na víc pasažérů

Řada regionálních letišť se chystá na modernizaci. Například v Pardubicích chtějí na podzim začít se stavbou odbavovací haly za 250 milionů korun. Letiště v Henčově u Jihlavy zase získá zpevněnou vzletovou a přistávací dráhu, aby sem mohla létat i malá letadla. Rozšíření letiště Vodochody je ale stále nejisté - ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nechává na popud okolních obcí přezkoumat kladný ekologický posudek EIA.

Rozšiřování letišť tématem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Pardubickému letišti roste počet pasažérů a provizorní odbavovací hala už nestačí. Letiště přepravilo v první čtvrtině roku 41 500 cestujících. Hlavní klientelu letiště tvoří mimo letní sezonu Rusové, v sezoně charterů převažují Češi, kteří odlétají na dovolenou. 

Pardubické letiště si bude muset na stavbu terminálu půjčit 250 milionů korun. Bude pak schopné obsloužit čtvrt milionů cestujících ročně. Na splácení si musí vydělat. „Snažíme se zlepšit výkonnost letiště, abychom byli schopní splácet úvěr, zlepšili jsme například zázemí pro obsluhu letadel. Získali jsme status letiště první kategorie. Přirovnal bych to k tomu, že jsme teď jako pětihvězdičkový hotel,“ uvedl ředitel společnosti East Bohemian Airport (EBA) Jan Andrlík. 

Letiště si chce o stavební povolení zažádat v květnu a stavět plánuje v říjnu. Část modernizace proběhla už předloni předloni. Letiště s přispěním evropských dotací opravilo za 250 milionů korun palivové zázemí, pojezdové a spojovací dráhy.

Letiště v Henčově zatím slouží jen sportovním letadlům. Vyrůst by tu měla zpevněná vletová a přistávací dráha včetně noční navigace, která umožní celoroční přistávání malých letadel, což na současné travnaté ploše není možné. Investici ve výši zhruba sedmdesát milionů korun zaplatí společně město Jihlava i Kraj Vysočina. Zpevněnou dráhu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině. Lepší spojení by mělo pomoci firmám, rozvoji letecké turistiky i záchranářům. Stavební práce by mohly začít příští rok na jaře.