Úplatek 150 tisíc za zakázku na opravu chodníků? Soud neměl dost důkazů

Ostrava - Okresní soud v Ostravě zprostil obžaloby úředníky odboru dopravy ostravského obvodu Jih, kteří jsou podezřelí z korupce. Podle státního zástupce vzali vedoucí odboru Radim Dostál a jeho podřízený Bohuslav Zdráhala úplatek 150 tisíc od podnikatele, který vyhrál zakázku na opravu chodníků. Senát dospěl k závěru, že pro to není dost důkazů.

Jediným důkazem byla výpověď podnikatele Pavla Kozelského, který spornou zakázku z roku 2009 získal. Pak ale úředníky nařkl z korupce a sám se s nimi ocitl na lavici obžalovaných, protože byl podezřelý z podplácení. Kozelský tvrdí, že chtěl poukázat na roky zavedený systém těchto úředníků zvýhodňující firmy, které dávají úplatky. Tvrdil, že o vítězi výběrových řízení bylo jasno ještě před podáním nabídek.

Soudce připustil, že je podezřelé, že prověřovanou zakázku na chodníky vyhrál Kozelský, i když nabídku poslal výrazně později než ostatní zájemci. „Nepodařilo se však prokázat, že by s obálkami někdo manipuloval,“ podotkl soudce.

Obžalovaní od začátku odmítali jakoukoliv vinu. U soudu nevypovídali. Šéf dopravního odboru Dostál ale podle iDNES.cz při policejním výslechu řekl, že se jim podnikatel mstí. „Trestní oznámení podal asi proto, že jsme ho přestali do výběrových řízení oslovovat. Možnost přihlásit se ale měl,“ vypověděl prý Dostál.

Pavel Kozelský tvrdí, že chtěl ukázat na korupční prakticky úředníků obvodní radnice Ostrava-Jih.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Mezi svědky soudního procesu byla i bývalá vedoucí právního odboru téže radnice Hana Kalusová, kterou Okresní soud v Ostravě v roce 2012 odsoudil ke čtyřem rokům vězení za zmanipulování zakázky na rekonstrukci bytových domů v Jubilejní kolonii v Ostravě-Hrabůvce ve prospěch Bytostavu Poruba.

Dostál, Zdráhal u Kozelský verdikt přijali, státní zástupkyně Monika Oborilová se ihned odvolala, takže případ bude řešit nadřízený soud. „Těžko můžeme předpokládat, že bychom měli dalšího svědka,“ reagovala na odůvodnění osvobozujícího výroku soudu.

Soud osvobodil úředníky podezřelé z korupce (zdroj: ČT24)