Lučany koupily v dražbě rozhlednu Bramberk

Lučany nad Nisou – Obec Lučany nad Nisou v dražbě získala oblíbenou rozhlednu Brambek. O jednu z historických dominant Jizerských hor byl velký zájem. Do dražby přihazovalo deset zájemců, které lákalo především atraktivní umístění 21 m vysoké kamenné věže na křižovatce turistických cest. Město za rozhlednu zaplatí trojnásobek vyvolávací ceny, tedy 2,51 milionu korun.

O rozhlednu, z níž je výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Černostudniční hřeben i na Jablonec nad Nisou, měli investoři enormní zájem. Nejvíce ale o ni usilovala obec Lučany nad Nisou. Ty ho považují za svůj symbol. Její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Obci se ale nepodařilo dohledat dokumenty potvrzující vlastnictví věže, měla ji tedy od roku 2010 alespoň v pronájmu.

Rozhledna stejně jako sousední tři penziony patřily soukromé firmě, která zkrachovala. Konkurz zkomplikovaly tahanice o majetek při rozvodu jeho majitelů. Několik let byla rozhledna proto uzavřená, turisté na ni mohou znovu od roku 2010, kdy si ji pronajaly právě Lučany nad Nisou. Obec nechala opravit schodiště, které bylo v havarijním stavu, opravou prošel ochoz a částečně byla vyměněna okna. I proto měly Lučany o rozhlednu a přilehlé pozemky velký zájem.

Kamenná rozhledna byla postavená ve výšce 787 metrů nad mořem na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889. Stavbu, která je součástí prstence rozhleden Jizerských hor, projektoval jablonecký architekt Robert Hemmrich, který je autorem i rozhleden v Proseči nebo Horní Černé Studnici. Rozhledna na Bramberku byla slavnostně otevřena roku 1912.

Současně byla vydražena za 1,55 milionu korun horská chalupa Bramberk, jež sousedí s rozhlednou. Nového majitele našly v dražbě i další tamní chalupy Myslivecká chata, jejíž konečná cena dosáhla 760 tisíc korun, a penzion Krásný. Za ten zaplatí nový vlastník rovné dva miliony korun.

Oblíbená jizerskohorská rozhledna Bramberk má nového majitele (zdroj: ČT24)