Ústecké pochody radikálů skončily klidně, policie je udržela od sebe

Ústí nad Labem/Praha – Stovky pravicových i levicových radikálů přijely do Ústí nad Labem. Shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti bylo sice méně, než policie očekávala, dorazilo ale naopak více jejích odpůrců z řad levicových radikálů. Obě skupiny tak byly zhruba třísetčlenné. Poté, co se stoupenci DSSS vydali na ohlášený pochod centrem, pohnuli se i jejich odpůrci. Policie ale nakonec obě skupiny udržela v dostatečné vzdálenosti od sebe. Před pátou hodinou akce radikálů skončily. Část jejich účastníků ve městě ještě zůstala, ale stáhli se z ulic do hospod.

Zhruba 300 lidí dorazilo podle policie na ústecké prvomájové shromáždění DSSS zaměřené proti přijetí eura. Sešli se na Mírovém náměstí, odkud se po projevech vydali na pochod centrem města. Možnost, že by průvod zamířil do ústeckých Předlic, kde žije množství chudých lidí včetně Romů a jsou považovány za největší ghetto ve městě, znemožnila občanská sdružení, která si přístupové cesty zabarala. Napětí přesto stouplo, když se směrem k příznivcům dělnické strany začali přibližovat antifašisté.

V Mánesových sadech se totiž sešlo na 300 lidí z řad odpůrců radikální pravice. Ti sice žádný pochod neohlásili, ale přesto se hromadně vydali vstříc průvodu pravicových radikálů, který vyšel z Mírového náměstí. Do cesty se proto antifašistům postavila policejní auta, policisté vyzývali účastníky akce, aby se rozešli. Nakonec se obě skupiny nepřiblížily na méně než sto metrů. „Pochod se obešel bez narušení veřejného pořádku,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková. Antifašisté potom svoji akci ukončili a po návratu na Mírové náměstí skončila i akce DSSS. Menší skupinky radikálů z obou stran ve městě ještě zůstávaly, zamířily ale do restaurací.

Již před zahájením obou shromáždění zadržela policie tři anarchisty. „Napadli policisty z antikonfliktního týmu,“ vysvětlila mluvčí Poláčková zadržení. Později policisté zadrželi ještě sedm lidí, podle zástupce velitele zásahu v Ústí nad Labem Vladimíra Danyluka se tak stalo, protože dotyční neuposlechli výzvu.

Pořádková policie při shromáždění radikálů v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24/ČTK

Policie obsadila silnice i nádraží, MHD měla výluku

Na pravicové a levicové extremisty čekalo v Ústí nad Labem asi 700 policistů. Ti od rána kontrolovali příjezdové silnice či nádraží, připraveny jsou pořádkové jednotky z Ústeckého, Libereckého kraje a Prahy. Dění potom sleduje monitorovací tým Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Významný vliv měla akcena odpoledne na dopravu v ústeckých ulicích. Policie od rána kontrolovala přijíždějící auta, zabavuje předměty, které by mohly jejich posádky použít jako zbraně. Například zabavené baseballové pálky policisté vrátí až večer, před zahájením shromáždění jich sebrali devatenáct. Mezi „zbraněmi“ byly i tyče od vlajek, které podle policistů extremisté také používají k útokům. „Vlajku si můžete nechat, tu nechceme,“ vzkazovali potom do aut. Městské ulice jsou připravené na případné nepokoje, město z nich například nechalo odstranit kontejnery.