Prudké bouřky v pátek odpoledne rozvodní říčky, hrozí záplavy

Praha – Silné bouřky zasáhnou v pátek odpoledne a večer většinu Česka. Slabší by mohly být jen na severozápadě Čech. Hrozí i lokální záplavy sklepů a níže položených míst. Škody ale nemusí způsobit jen voda, budou také padat kroupy a vát nárazový vítr.

Výstrahu na silné bouřky a přívalové deště vydal Český hydrometeorologický ústav na pátek od 11:00 do 23:00 pro celou republiku. „Největší pravděpodobnost bouřek je v Čechách v odpoledních hodinách, na Moravě a ve Slezsku později odpoledne a večer,“ upřesnili meteorologové. Jen ojediněle se bouřky vyskytnou na severozápadě Čech.

Bouřky by mohly přinést první letošní záplavy. Podle meteorologů hrozí, že bude přívalový déšť rychle stékat ze svahů, rozvodní menší toky nebo jindy suchá koryta a zatopí níže položená místa. Voda by mohla skončit také ve sklepích.

Škody může počasí způsobit i tam, kde nic nevyplaví. „Bouřky budou doprovázeny kroupami a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu,“ upozornil ČHMÚ. Hrozí proto, že budou padat špatně zajištěné střechy, stromy či větve a hrozí i zásahy větrem. Lidé by měli zajistit okna a dveře a uklidit předměty ze zahrad.

Kroupy na Mostecku 14. dubna
Zdroj: ČT24