Práce je tvorba hodnot, proto ji baťovský Zlín tak uctíval

Zlín – Kdo pracuje, tvoří hodnoty, a proto si práce zaslouží úctu – věta, která by mohla být symbolem Baťova prvorepublikového impéria. Přesně před 90 lety slavný zlínský obuvník Tomáš Baťa poprvé hostil své zaměstnance a jejich příbuzné pod svou střechou, aby dal najevo úctu ke svým zaměstnancům. A svátek práce v baťovském pojetí Zlíňané oslavili i dnes.

Dělníci z továrny, kterou nazývali jako „svou“, kráčeli prvorepublikovým Zlínem a v jejich čele šel jejich šéf a obuvnický génius Tomáš Baťa. Tak vypadaly oslavy Svátku práce v dobách největší slávy baťovského závodu. Prvomájové průvody měly v předválečném Zlíně obrovskou tradici a nakonec je prý ty nařízené, komunistické, ani zdaleka nepřekonaly. Baťovci do průvodu chodili se skutečným nadšením. Baťovi se totiž podařilo ve svých zaměstnancích vybudovat hrdost na jejich práci, závod i spolupracovníky.

„Každý člověk je zámožný, pokud má zdravé ruce a trochu rozumu,“ říkal Tomáš Baťa, který sám přišel s nápadem pozvat zaměstnance přímo do svého domu. Slavnost se konala v jeho vile a v parku, kde hostil nejen své spolupracovníky, ale i jejich rodiny. A na stejném místě se dnes, o devadesát let později, sešli Zlíňané, aby zakusili dobovou atmosféru.

NO COMMENT: Zlínem prošel průvod ve stylu baťovských tradic (zdroj: ČT24)