Milimetrové tečky dokáží ochránit kolo i před hřmotnými zloději

Ostrava – Městská policie v Ostravě začala na jízdní kola rozmisťovat „tajné značky“. Ty by měly zamezit krádežím – kolo jednoznačně identifikují, přitom je zloději při náhodném pohledu nerozpoznají, a tím pádem ani neodstraní. Podobná ochrana proti krádežím kol funguje například v Austrálii.

Kola značí nenápadná tečka, má pomoci proti zlodějům (zdroj: ČT24)

O jízdní kolo přijde v Česku každoročně až osm tisíc cyklistů a dlouhodobě zažije krádež svého bicyklu každý čtvrtý cyklista. Policisté v různých regionech zkoušejí způsoby, jak krádežím zabránit. V Ostravě mají posloužit miniaturní značky, které na kola nanáší městská policie. Strážníci používají speciální forenzní kapalinu smíchanou s mikrotečkami, které v sobě obsahují identifikační kód. „Místa, která budeme označovat, byla předtím očištěna. Ta místa musí být suchá, poté stačí aplikátorem nabrat příslušný počet teček s UV faktorem a nanášet na příslušná místa,“ popsal preventista Městské policie Ostrava Jaromír Kolářík. Označení kola trvá asi čtvrt hodiny, policie si ho potom zanáší do své evidence.

Mikrotečka na rámu kola je velká asi jeden milimetr. Je tedy viditelná očima, ale ne při náhodném pohledu. Čitelné jsou potom speciálním mikroskopem, díky kterému lze rozpoznat číselný kód a znak městské policie. Na každém označeném kole by mělo být nenápadných značek několik. „To proto, aby to nebylo pachatelem jednoduše objevitelné a odstranitelné,“ poznamenal Jaromíř Kolářík.

Registr kol, ovšem bez speciální technologie chránící kola samotná, začala loni časem vytvářet městská policie v Hradci Králové. Právě tam podle loňského testu České pojišťovny také „mizí“ špatně zabezpečená kola z ulic nejrychleji (více o testu zde). Na základě městského registru potom začala vznikat i jeho celostátní obdoba.